Verse sneeuw in de Alpen

Het heeft de afgelopen 24 uur flink gesneeuwd in de Alpen en ook in de wintersportgebieden dichtbij huis is er redelijk wat verse sneeuw te vinden, met uitzondering van de Ardennen.

Zo lag er vanochtend in Winterberg 12 centimeter sneeuw, terwijl er bijvoorbeeld in Chamonix, in de Franse Alpen, rond dezelfde tijd 58 centimeter sneeuw op 1970 meter is gemeten.

In Nederland blijft het zeker tot en met volgende week zacht en wisselvallig met regelmatig regen in plaats van sneeuw. Een sterke westelijke stroming, teweeggebracht door lagedrukgebieden op de oceaan en en boven Scandinavië in samenspel met een krachtig hogedrukgebied boven Spanje en Portugal, is hiervoor verantwoordelijk.

Vanavond kunnen er enkele opklaringen voorkomen, vannacht is het overwegend bewolkt en regent het geregeld als een actieve storing passeert. Daarbij wakkert de zuidwestelijke wind langs de kust aan tot hard, kracht 7, mogelijk tot af en toe stormachtig, 8. Boven land wordt de wind (vrij) krachtig. De temperatuur daalt nauwelijks en komt op minimaal een graad of 6 uit.

Morgen schijnt de zon weinig en vallen er nogal wat buien, mogelijk met hagel en onweer. De wind wordt westelijk en blijft stevig: vrij krachtig boven land en hard of stormachtig aan zee. Het wordt maximaal 10 graden.

Vrijdag verloopt droger en bovendien waait het dan minder hard. Het blijft zacht met rond 10 graden.