Vergelijking met kamp Westerbork is misplaatst

In de toespraak die Max Wieselmann, voorzitter van Een Ander Joods Geluid, op Tweede Kerstdag bij kamp Westerbork hield, vergeleek hij driemaal het leed van de Palestijnen met dat van de Joden in de nazitijd. Het hek dat Israël op de Westelijke Jordaanoever aan het bouwen is, deed hem denken aan het prikkeldraad van kamp Westerbork. De ‘Untermenschen’ van nu zouden volgens hem de Arabieren zijn. En tot slot zag Wieselmann het ‘getreiter’ van de Palestijnen en ‘het vernietigen van hun normale leven’ als een potentiële voorloper van een nieuwe holocaust. Deze misplaatste en gevoelloze vergelijkingen en het feit dat ze gebezigd werden bij een beladen plek waren voor vijftien overlevenden van kamp Westerbork en tien joodse organisaties, waaronder CIDI, reden een verklaring uit te geven, waarin het misbruiken van Westerbork voor politieke doeleinden diep grievend genoemd werd. Het woord antisemitisme kwam nergens in de verklaring voor.

De bewering van Wieselmann in NRC Handelsblad van 27 december dat „elke keer als Israël iets verkeerds doet CIDI de holocaust en antisemitisme erbij haalt om de daden van dat land te rechtvaardigen”, raakt dan ook kant noch wal. CIDI schroomt niet om Israël te kritiseren (recentelijk nog inzake Beth Hanoun) en verzet zich er juist tegen politieke kritiek op Israël gelijk te stellen aan antisemitisme. Onze jaarlijkse rapporten over antisemitische incidenten in Nederland tonen dit aan.

Ronny Naftaniel dir. CIDI, Centrum Informatie en Documentatie Israël, Den Haag

    • Ronny Naftaniel