Venezuela ‘luchtig’ over misverstand

Alle ingrediënten voor een diplomatieke rel tussen Nederland en Venezuela waren aanwezig: twee Nederlandse kustwachtvliegtuigen van het type Fokker-60 werden afgelopen november onderschept door F-16 jachtvliegtuigen van Venezuela. Ze zouden volgens het land in twee afzonderlijke vluchten het Venezolaanse luchtruim hebben geschonden. De jachtvliegtuigen dwongen de Nederlandse patrouillevliegtuigen van koers te veranderen. Buitenlandse Zaken vroeg om opheldering bij Venezuela.

„Venezuela heeft erkend dat het om een misverstand ging”, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vanochtend. Het land heeft geen excuses aangeboden, aldus de woordvoerder.

„Dat is veel te makkelijk gezegd door Venezuela”, reageert Kamerlid Hans van Baalen (VVD). Hij gaat Kamervragen stellen aan minister Ben Bot (Buitenlandse zaken, CDA). „Duidelijke excuses zijn hier op zijn plaats. Dit is veel te karig.”

Volgens Buitenlandse Zaken dacht Venezuela dat de Nederlandse patrouillevliegtuigen over Venezolaans grondgebied vlogen, maar ontdekte het Zuid-Amerikaanse land later dat dit toch niet het geval was.

Er zijn volgens de zegsman van Buitenlandse Zaken afspraken gemaakt met Venezuela over militaire vliegbewegingen bij de Antillen. De Nederlandse vliegtuigen waren gestationeerd op Curaçao. De kustwacht voert boven de Caraïbische zee patrouilles uit ter controle op de drugssmokkel.

De kwestie ligt gevoelig. De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft eerder gezegd dat de Antillen wel eens als springplank kunnen dienen voor een „Amerikaanse invasie” in Venezuela. Defensieminister Henk Kamp (VVD) zei in maart dat Chávez „met grote ogen” kijkt naar „die paar snippertjes voor de Venezolaanse kust die onderdeel van het koninkrijk zijn”. Maar „als er iets gebeurt, is Nederland in staat met de huidige middelen in het gebied op te treden.”

De vaste Kamercommissie voor Defensie heeft op 29 december vragen gesteld over het incident. Toen waren de details zoals deze vandaag naar buiten zijn gebracht, nog niet bekend. Van Baalen vraagt om opheldering. „Dit is een geval van ‘foutje bedankt’, en dat kan natuurlijk niet.”

    • Jaus Müller