‘Turkse moslims, die weten hoe ze moeten vechten’

Terrorismebestrijders waarschuwen voor de radicalisering van Turkse moslimjongeren.

‘Bilal’ hoopt als martelaar te sterven. „Het is een droom.”

Hij is nog maar net 19, maar ‘Bilal’ beseft dat hij er veel ouder uitziet. „Dat komt door mijn baard”, zegt hij. Hij wijst naar zijn zwarte volle baard. Hij wil graag iets verhelderen. „Ik ben niet radicaal, ik ben standvastig.” Dat anderen hem radicaal noemen deert de student natuurkunde niet. „Ik ben niet ‘radicaal’ geworden uit frustratie of zo. Daarom had ook niemand mijn ‘radicalisering’ kunnen voorkomen. Dit is blijkbaar de weg die Allah de almachtige voor me heeft bepaald. Dit is mijn lot, ik schik me daarin. Ik zat nog op het vwo toen ik mijzelf de grote vragen ging stellen. Op zoek naar de waarheid heeft Allah me de juiste weg laten zien.”

Hij noemt zich Bilal, naar een van de eerste metgezellen van de profeet Mohammed. Abu Bilal was de eerste oproeper van het gebed, een slaaf die zich tegen de zin van zijn baas in bekeerde tot de islam. Bilal komt uit een doorsnee Turks gezin in Nederland, het land waar hij ook is geboren. Zijn ouders zijn gewone moslims, ze kennen de islam van horen zeggen. Zijn vader gaat zelden naar de moskee.

Bilal ging aanvankelijk naar een moskee van Milli Görüs. Op den duur kon hij de preek van de imam vooraf spellen. „Elke keer ging het over hoe je het gebed moet verrichten, hoe je zakat (aalmoes) moet betalen. Regels, regels en nog eens regels.”

Bilal dacht: de islam moet meer zijn dan die regeltjes. Vier jaar geleden begon hij zich echt te verdiepen in de islam. Hij ging weg bij de Turkse moskee. „Ik zocht informatie op internet en ging boeken en de koran lezen, de meeste in het Nederlands.”

„De waarheid ligt in de verzen verscholen. Zo kwam ik te weten dat de imam in de moskee hele onderwerpen gewoon had overgeslagen, zoals de jihad. In de koran vond ik ook antwoorden op veel levensvragen. Ik las in een vers hoe je je als moslim moet gedragen, opstellen in het leven. ‘Zolang jullie niet meedoen met joden en christenen, zullen ze je niet toelaten, accepteren. Imiteer je hen in gedrag en kleding, ben je een van hen.’ Daarom moeten wij moslimmannen onze baarden laten staan, om ons te onderscheiden van de huichelaars en ongelovigen.”

Hoe reageerden je ouders?

„In het begin zeiden ze niets over mijn keus voor de islam. Pas toen ik de islam steeds meer ging toepassen in mijn leven, toen de islam mijn leven begon te overheersen, maakten ze bezwaar. Ze vonden het niet leuk dat ik niet meer naar bruiloften ging. Mannen en vrouwen worden tijdens Turkse bruiloften niet van elkaar gescheiden. Ik mocht van mijn ouders mijn baard niet laten groeien. Ik luisterde niet naar ze, natuurlijk niet. Ik hou van mijn ouders, ik respecteer ze, maar mijn liefde voor Allah en de profeet is vele malen groter.”

Heb je een hekel aan Nederlanders, en het systeem hier?

„Meewerken met de Nederlandse staat en het systeem is ondenkbaar voor mij als moslim. Meedoen aan de verkiezingen zie ik als een zonde. Sinds een jaar ging ik weer naar een Arabisch-Marokkaanse moskee. Ik ben daar weggegaan, omdat de imam preekte dat moslims mogen meedoen aan de verkiezingen. Hij is gezwicht voor de druk van de autoriteiten. Hij wil niet als radicaal te boek staan, bang dat zijn moskee wordt gesloten. Slap. Ik vind: als je stemt, ben je onderdeel van de taghoet, van het regime dat concurreert met het goddelijke regime.

„Ik ga normaal met Nederlanders om. Dat wil zeggen: als ze me met rust laten, hebben ze geen last van me. Maar als ze aan de islam komen, de profeet en Allah beledigen, dan sla ik terug. Ik weet niet of ik iemand als Geert Wilders zou proberen te doden als ik hem tegenkom. Ik moet er nog goed over na denken. Maar als een moslim hem wil doden, hou ik hem niet tegen. Wat Mohammed B. deed was goed. Door Van Gogh te doden heeft hij zijn doel bereikt. Hij heeft er voor gezorgd dat er een vijand van de islam minder is.”

Is de gewapende strijd in Nederland toegestaan?

„Gewapende strijd in Nederland is op dit moment geen issue voor mij. Alleen een islamitische leider mag jihad afkondigen. We hebben geen islamitische leider, kalief, meer. Die is afgeschaft door Atatürk (de stichter van modern Turkije, red.) Maar ooit komt hij terug, daar hoop ik op.”

En als hij dan zo’n opdracht geeft?

„Dan ben ik van de partij. Zeker. Jihad is de plicht van elke moslim, of we dat nou willen of niet. Dat staat in de koran en daar valt niet aan te tornen.”

De terrorismebestrijders waarschuwen voor radicalisering onder Turkse jongeren in Nederland. Terecht?

„Ik zie dat steeds meer Turkse jongeren de weg van de islam vinden. We zien op de televisie elke dag gedode moslimkinderen en -vrouwen. En niemand die een vinger naar ze uitsteekt. Wat doet Nederland tegen het geweld van Israël? Niets! Allemaal vriendjespolitiek, en de moslims worden daar het slachtoffer van.

„De jongeren zitten nu nog bij moskeeën en die houden de jongeren in toom. De imams stellen zich zogenaamd vredelievend op. Ze willen geen problemen met de autoriteiten. Daarom zie je jongeren weggaan bij de moskeeën, ze gaan zelf opzoek naar informatie over de islam.”

„Er komen steeds meer koranlessen en boeken in het Nederlands. Voorheen was het allemaal in het Arabisch en Turks. Nu liggen in moskeeën en veel winkels allerlei boeken in het Nederlands. Daardoor begrijpen we meer van de islam en passen we die vaker toe.”

Vormen Turkse jongeren een gevaar voor Nederland ?

„Nederland is zo in de weer met Marokkaanse radicalen. Die zijn totaal geen bedreiging voor Nederland. Marokkanen hebben geen idee van oorlogvoeren, jochies zijn het. Turkse moslims, die weten hoe ze moeten vechten. We hebben daar ook meer ervaring mee. Er zijn Turkse moslims in Duitsland, Frankrijk, België en Nederland die hebben gevochten in Tsjetsjenië en Bosnië. Die hebben enorm veel ervaring. Helden.”

En jij kent ze?

„Daar zeg ik niets over. Ik wil geen problemen met de AIVD.”

Wat is je ideaal, waar doe je het allemaal voor?

„Mijn ideaal is dat de islam overheerst. Er moet een samenleving komen met islamitische regels. Ooit zullen de moslims niet langer welkom zijn in het Westen. Islamitische landen hebben olie, maar de hoofden daar zijn leeg. Kennis is macht. Alleen met kennis kunnen we sterker worden. Ik wil me ooit vestigen in een islamitisch land en daar wil ik mijn kennis overdragen. We zouden de joden en andere vijanden van de islam dood kunnen spugen, zo talrijk zijn wij. Als wij moslims een eenheid vormen, zou niemand het in zijn hoofd halen de islam te beledigen.”

Is het martelaarschap je doel?

„Martelaarschap is het hoogst haalbare. Het is een droom. Martelaars mogen in het hiernamaals vertoeven in de nabijheid van de schepper, de almachtige. Het gaat me niet om de maagden, dat is een karikatuur van het paradijs. Allah in het paradijs zien, zou voor mij de grootste beloning zijn. Ik hoop dat ik als martelaar zal sterven.”

    • Ahmet Olgun