Televisie Voorkeur

In de gedramatiseerde Britse documentaire Pompeii - The last day een beeld van wat er gebeurt in een stad voordat die bedolven wordt onder een dikke laag lava, as en stenen. Tijdens de regering van keizer Titus wordt Pompeii op 24 augustus 79 n.Chr. getroffen door de Vesuvius. Sommige inwoners konden net vluchten, anderen zijn vereeuwigd in de stad. SBS6, 0.30-1.30u. Foto BBC
In de gedramatiseerde Britse documentaire Pompeii - The last day een beeld van wat er gebeurt in een stad voordat die bedolven wordt onder een dikke laag lava, as en stenen. Tijdens de regering van keizer Titus wordt Pompeii op 24 augustus 79 n.Chr. getroffen door de Vesuvius. Sommige inwoners konden net vluchten, anderen zijn vereeuwigd in de stad. SBS6, 0.30-1.30u. Foto BBC BBC

actualiteiten

Een vandaag. Onder meer een interview met Oleg Popov, de bekendste clown ter wereld, die al meer dan vijftig jaar in de piste staat. Zijn carrière begon in 1949 in het Russisch Staatscircus. Ned.1, 18.20-18.50u.

Netwerk. Reportage over het weer en het feit dat het alweer tien jaar geleden is dat de Elfstedentocht werd gereden. De vraag is of er ooit weer een nieuwe tocht komt. 2006 was het warmste sinds 300 jaar en volgens deskundigen worden de gevolgen voor ons land steeds groter. Tevens een portret van André Rouvoet, leider van de ChristenUnie. Zijn partij neemt deel aan de formatiebesprekingen. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Aandacht voor de discussie over het mogelijk onderlopen van het westelijk deel van Nederland door de stijgende zeespiegel en een reportage over de Fathers 4 Justice, de organisatie van gescheiden vaders die campagne voert voor het recht van kinderen om beide ouders en familie te mogen blijven zien. Ned.2, 22.30-23.00u.

documentaire

ARD-exclusiv: Heimkehr im Sarg - Familien trauern um Bundeswehrsoldaten. Tijdens de Duitse missie in Afghanistan zijn er tot nu toe achttien soldaten omgekomen. Hoe gaat familie en het leger met de rouwverwerking om? ARD, 21.45-22.15u.

Meines Vaters Land - Eine deutsche Familiengeschichte. In augustus 1944 wordt Hans Georg Klamroth terechtgesteld. Zijn jongste dochter zoekt decennia later naar haar onbekende vader. ARD, 22.45-23.45u.

Dossier 2300: Moeder en zoon in gevecht met de dood. Portret van Sandy Jackson die in 2003 op 47-jarige leeftijd te horen kreeg dat ze aan een ongeneeslijke vorm van kanker leed. Een paar maanden later kreeg haar achttienjarige zoon te horen dat hij leukemie had en dat zijn enige overlevingskans een beenmergtransplantatie was. RTL4, 22.55-23.55u.

informatief

Docusoap: De winkelwagen. Eerste aflevering van een docuserie van programmamaker en camerajournalist Frans Bromet die meekijkt in de winkelwagentjes van klanten in de supermarkt. Strategisch bij de kassa’s kijkt hij over de schouders van de caissières naar de boodschappen die over de rolband van de kassa gaan. En hij gaat mee naar huis om de bijzondere verhalen achter de boodschappen op te registreren. In deze aflevering onder anderen de Surinaamse hindoes Dwar en Madhu uit Amsterdam-Noord die in hun wagentje verschillende vegetarische diepvriesproducten voor hun huisaltaar voor de hindoegoden hebben. Ned.2, 19.25-19.50u.

Untamed Asia: Lied van de gibbon. Franse natuurfilm over gibbons, jonge olifanten en kleine kwetsbare slangen die uitgroeien tot de gevaarlijkste bewoners van het woud. Ned.2, 19.50-20.25u.

Levenslang: De jongen die nooit zal groeien. Over de achtjarige Jack en de vijftienjarige Sam, die lijden aan de zeldzame botafwijking Morquios. Ze blijven hun hele leven klein en worden waarschijnlijk niet ouder dan dertig. Tien, 22.45-23.45u.

Ik vertrek. Serie herhalingen waarin Nederlanders worden gevolgd die hun geluk gaan beproeven in het buitenland. Arie en Annemarie willen de bakens verzetten en een nieuw leven starten op vakantie-eiland Isla Margerita voor de kust van Venezuela. Daar kan Arie zijn grote passie, het vissen op grote roofvissen, omzetten in werk. Ned.1, 23.05-0.05u.

amusement

Andermans veren. Lachwekkende, ontroerende, bekende én onbekende fragmenten uit de wereld van cabaret, theater en televisie. Vanavond met o.a. Toon Hermans, Freek de Jonge en Lenette van Dongen. In het theater zingt Maarten van Roozendaal met band het lied Zo mooi. Ned.2, 21.30-22.00u.

Detectives: Midsomer murders. Eerste deel van een 7-delige serie met hoofdinspecteur Tom Barnaby (John Nettles) die samen met collega Jones op het Engelse platteland moordzaken moet oplossen. Vanavond onderzoekt Barnaby de dood van een stel dat vermoord is gevonden in hun auto in het bos, vlakbij een leeg en vervallen huis genaamd Winyard. Ned.1, 21.25-23.05u.

kunst & muziek

Profiel: Eli Asser. Portret van Eli Asser, onder andere de schrijver van ’t Schaep met de vijf pooten. Zie ook pag. 18. Ned.2, 23.00-23.40u.

Cinema.nl. In deze aflevering van de filmrubriek in samenwerking met de Volkskrant onder anderen mediapsycholoog Jaap van Ginneken over Hollywoodclichés in onder meer Apocalypto, Indiana Jones, Ten Commandments en Aladin. Zie ook www.cinema.nl Ned.2, 23.40-0.15u.

NPS Klassiek: Wolfgang Amadeus Mozart - Symfonie nr. 40 KV 550. Registratie van Mozarts bekendste symfonie, de 40ste, uitgevoerd door de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van Frans Brüggen op 6 mei 2006. De melodie uit het eerste deel is zó bekend, dat die ook als ringtoon op mobiele telefoons te horen is. Ned.2, 0.15-0.55u.