Rechtstreeks met de ziel gecommuniceerd

cd jazz

Kaat Hellings, Wide and low and swallow

CTC 2990481

Al na twee zinnen weet je: dit is een zangeres die ‘het’ heeft: timing, dictie, overtuigingskracht. Kaat Hellings (1980) studeerde kleinkunst aan Studio Herman Teirlinck in Antwerpen. Ze acteerde in toneelproducties en zette Chamber Music (36 liefdesgedichten) van James Joyce op muziek.

Dat ze nu met een cd komt, vrijwel geheel van eigen hand, is geen kamikaze. Ze probeerde de songs uit op diverse podia met dezelfde musici: Joachim Badenhorst (klarinetten) en Yves Peeters (slagwerk). De stukken zijn simpel van structuur en worden door haarzelf aan de vleugel sober begeleid, als popsongs voor luisteraars zonder oordoppen-eelt. Ook in de stukken met jazzy ‘geklooi’, tempowisseling of modulatie, ligt de nadruk op communicatie. Zonder franje direct naar de ziel – dat is haar kracht. Dat haar versie van Nothingman van Pearl Jams Eddie Vedder nauwelijks als cover klinkt, is tekenend voor haar sterke persoonlijkheid. Wide and low and swallow is een zeldzaam fraai debuut.

Frans Van Leeuwen

    • Frans van Leeuwen