P.p.p.d.

In het kader van ons thema deze week, no budget-koken, kijk ik rond op www.nibud.nl. Volgens het Nibud heb je per persoon per dag 4,75 euro nodig om te kunnen eten en drinken. Dit bedrag gaat uit van een tweepersoonshuishouden. Woon of eet je alleen, dan moet je er 4 procent bij optellen. Driepersoonshuishoudens zijn per persoon goedkoper uit, namelijk 17 procent. Vierpersoonshuishoudens besparen 26 procent per persoon.

Dat ben ik, een vierpersoonshuishouden. Volgens het Nibud zou ik per maand maximaal 4 x 31 x 4,75 x 74 procent = 435,86 euro aan eten uit hoeven geven om mijn gezin verantwoord te voeden. Hoeveel geef ik in werkelijkheid uit? Geen idee. Meer dan 435,86 wed ik. En toch klinkt het als een redelijk bedrag. Een Dirk-van-den-Broek-met-weinig-extra’s-budget weliswaar, maar eentje waarmee je zou kunnen rondkomen. Hoe zit dat dan met de echte minima, de no-budgetkokers?

Ik klik op www.voedselbank.nl. Daar lees ik wat de barre bovengrens is voor toekenning van een voedselpakket. Voor een eenpersoonshuishouden: 150 euro. Voor 2 ouders met 2 kinderen: 250 euro. Per maand, fluister ik hardop achter mijn pc. Nog ontluisterender dan deze cijfers vind ik de bijgaande uitleg: ‘Voedselpakketten zoals die door de Voedselbank ter beschikking worden gesteld zijn bedoeld als noodhulp voor mensen die voor kortere of langere tijd financieel echt niet rond kunnen komen. Ze zijn expliciet niet bedoeld als extraatje voor mensen die het niet breed hebben. Daar zijn er zoveel van, dat de Voedselbank onmogelijk al die mensen van een pakket zou kunnen voorzien en derhalve zou toekenning al snel tot willekeur leiden.’

Zo erg is het dus. Niks gezellige het-is-het-hele-jaar-door-kerstpakketten met blikjes cocktailkersen, eendenleverterrine en een flesje rood. Noodhulp riekt naar zakken elleboogjesmacaroni, goedkope boterhamworst en nog één dag houdbare hopjesvla. Ik bel de afdeling Haaglanden. Mag ik komen kijken? Dat mag. Morgen.

Vandaag zetten we nog redelijk onbekommerd vlees op tafel. Een van de goedkoopste soorten vlees, maar ook een van de lekkerste: buikspek. Onderstaand recept is genoeg voor vier (0,63 euro p.p.) tot zes personen (0,40 euro p.p.).

1 eetlepel grove mosterd

4 eetlepels bruine basterdsuiker

2 eetlepels sojasaus

1 eetlepel gekneusd venkelzaad

500 g buikspek zonder zwoerd, aan een stuk

Maak een marinade van de mosterd, basterdsuiker, sojasaus, venkelzaad, 1 theelepel zout en flink versgemalen peper. Masseer de marinade in het buikspek. Laat het, in een afgesloten doos, 24 uur marineren in de koelkast en haal het daar een uur voor het bereiden weer uit. Verwarm de oven voor op 160 graden. Leg het spek, met aanhangende marinade in een passende ovenschaal en bak het in ongeveer 40 minuten gaar. Lekker met gestoofde witlof en gebakken aardappels, maar ook op brood.

Vind jij het armoedig dat de Voedselbank er is, of vind je het gegeven de armoede goed? Praat erover mee op www.nrc.nl/kokenetc.

    • Janneke Vreugdenhil