Ook Russinnen hebben pret

Tikte ik eindelijk die Russische Newsweek over de opkomst van gigolo’s en mannelijke strippers op de kop. Het nummer is een maand oud, maar geldt als collectors item: het was het gesprek van de dag hier. Lullig voor Henk Hofland: zelfs Russinnen hebben tegenwoordig pret. Volgens Newsweek nemen stripbar-bordelen voor hardwerkende Russische vrouwen een hoge vlucht. (Want hoe on- of zelfs antifeministisch Rusland moge zijn, het functionerende

stripper.jpg

Tikte ik eindelijk die Russische Newsweek over de opkomst van gigolo’s en mannelijke strippers op de kop. Het nummer is een maand oud, maar geldt als collectors item: het was het gesprek van de dag hier.

Lullig voor Henk Hofland: zelfs Russinnen hebben tegenwoordig pret. Volgens Newsweek nemen stripbar-bordelen voor hardwerkende Russische vrouwen een hoge vlucht. (Want hoe on- of zelfs antifeministisch Rusland moge zijn, het functionerende deel van de bevolking is overwegend vrouwelijk, dus telt Rusland zeer veel rijke, eenzame vrouwen …  it’s the economy, stupid.)

De preutse burgervader Loezjkov van Moskou probeerde het fenomeen nog even aan banden te leggen, maar inmiddels telt Moskou al vijf striptenten voor vrouwen en dringen ze ook in provinciesteden door. Ik liet het fenomeen tot dusver links liggen, en naar mijn weten drong slechts één goedgebouwde Nederlandse correspondent ooit door tot de moeder aller Russische vrouwenstripclubs, Krasnaja Sjapotsjka (Roodkapje). Ik hoef u nauwelijks uit te leggen wie.

Mijn echtgenote Sieta bezocht dat etablissement eveneens en vond het er teleurstellend saai. In plaats van de uitgelaten taferelen zag ze groepen oudere Russinnen gespannen aan hun cocktails nippend het vleeswaar inspecteren. Na Newsweek begrijp ik hoe dat zit. Anders dan in het Westen, waar een avondje male strippers vooral lekker gek doen met de meiden betekent, is het de Russinnen ernst.

De dames selecteren vaak hun vleestaart voor de avond en sleuren hem mee naar een van de relaxkamers achterin de club, of naar huis (500 tot 1.000 dollar volgens Newsweek). Resultaat is dezelfde berekenend-broeierige fluisterstemming als in de doorsnee Russische mannelijke striptent - niet dat lawaaïge ‘goh, wat zijn we wild met z’n allen’ van het vrije Westen.   

Wat leerde ik verder van Newsweek? De Russische topstripper Tarzan legt uit dat strippen geen kwestie van strakke billen en techniek is. ‘Vrouwen voelen wanneer een man plezier heeft in zijn werk. Als hij ‘pret’ heeft, komt dat over.’ Televisiester Anfisa Tjsechova denkt eveneens dat Tarzan één uit de vele Russische strippers is die werkelijk ‘pret’ heeft.’

‘Pret’, zo staat het er letterlijk. Even dacht ik dat de Russen het oer-Hollandse ’pret’  hebben geadopteerd. Helaas, volgens mijn assistente is het een grof woord uit het Russische junkievocabulaire en spreek je het uit als ‘prjod’ : zoiets als ‘waus’ of ‘van de wereld’. ’Pret’ sijpelt momenteel in de taal binnen als ‘ergens helemaal voor gaan’. 

    • Coen van Zwol