NRC.NL/BLOGS

NRC.NL/BLOGS Executie.‘Saddam Hussein, of het einde van Hollywood’ heet een column van Jan Blokker, columnist van nrc next, die staat op zijn weblog. ,,Op 13 december 2003 brak Paul Bremer III - zeg maar de Pontius Pilatus van het bezette Irak - alle televisiezenders ter wereld open voor het laatste nieuws. Hij zag er minnetjes en grijs uit, en zei: „Ladies and gentlemen, we got him”, schrijft Blokker. En: ,,De executie van de eeuw vastleggen met een mobiele telefoon! Had Paul Bremer III niet alleen de Republikeinse Garde en de politie maar ook de Iraakse filmindustrie nog laten laten ontmantelen? En was er in het leger van 144.000 man nou niet één oude Amerikaanse korporaal meer te vinden die nog wel eens een film over Neurenberg had teruggezien? Op z’n ranch in Texas verklaarde George W. Bush bij het touw om de nek van de voormalige landloper: „Dit is een belangrijke mijlpaal op weg naar de democratie.” Zelfs een behoorlijke dialoog kunnen ze niet meer schrijven. www.nrc.nl/blokker (FILES): This September 1975 file photo shows Iraqi President Saddam Hussein visiting the French test flight center in Istres, France. Ousted Iraqi leader Saddam Hussein was executed by hanging early Saturday morning, 30 December 2006, state-run Iraqiya television reported. AFP PHOTO/FILES
NRC.NL/BLOGS Executie.‘Saddam Hussein, of het einde van Hollywood’ heet een column van Jan Blokker, columnist van nrc next, die staat op zijn weblog. ,,Op 13 december 2003 brak Paul Bremer III - zeg maar de Pontius Pilatus van het bezette Irak - alle televisiezenders ter wereld open voor het laatste nieuws. Hij zag er minnetjes en grijs uit, en zei: „Ladies and gentlemen, we got him”, schrijft Blokker. En: ,,De executie van de eeuw vastleggen met een mobiele telefoon! Had Paul Bremer III niet alleen de Republikeinse Garde en de politie maar ook de Iraakse filmindustrie nog laten laten ontmantelen? En was er in het leger van 144.000 man nou niet één oude Amerikaanse korporaal meer te vinden die nog wel eens een film over Neurenberg had teruggezien? Op z’n ranch in Texas verklaarde George W. Bush bij het touw om de nek van de voormalige landloper: „Dit is een belangrijke mijlpaal op weg naar de democratie.” Zelfs een behoorlijke dialoog kunnen ze niet meer schrijven. www.nrc.nl/blokker (FILES): This September 1975 file photo shows Iraqi President Saddam Hussein visiting the French test flight center in Istres, France. Ousted Iraqi leader Saddam Hussein was executed by hanging early Saturday morning, 30 December 2006, state-run Iraqiya television reported. AFP PHOTO/FILES AFP

Executie.‘Saddam Hussein, of het einde van Hollywood’ heet een column van Jan Blokker, columnist van nrc next, die staat op zijn weblog.

,,Op 13 december 2003 brak Paul Bremer III - zeg maar de Pontius Pilatus van het bezette Irak - alle televisiezenders ter wereld open voor het laatste nieuws. Hij zag er minnetjes en grijs uit, en zei: „Ladies and gentlemen, we got him”, schrijft Blokker.

En: ,,De executie van de eeuw vastleggen met een mobiele telefoon! Had Paul Bremer III niet alleen de Republikeinse Garde en de politie maar ook de Iraakse filmindustrie nog laten laten ontmantelen? En was er in het leger van 144.000 man nou niet één oude Amerikaanse korporaal meer te vinden die nog wel eens een film over Neurenberg had teruggezien?

Op z’n ranch in Texas verklaarde George W. Bush bij het touw om de nek van de voormalige landloper: „Dit is een belangrijke mijlpaal op weg naar de democratie.” Zelfs een behoorlijke dialoog kunnen ze niet meer schrijven.

www.nrc.nl/blokker

Poetin. Juurd Eijsvogel signaleert op zijn weblog Wereld hoopgevende ontwikkelingen in het Rusland van Poetin. ,,Maar ze worden overschaduwd door duistere en zelfs gevaarlijke ontwikkelingen, schrijft The Financial Times in een hoofdartikel. Onder Jeltsin was het land geen liberale democratie, maar het bewoog zich al struikelend tenminste in de goede richting. ,,Under Mr Putin it has gone back a decade. There is no danger of a return to communism. But Russia is moving relentlessly towards authoritarianism.'’

www.nrc.nl/wereld