Nieuwe topman VN Ban ‘blundert’ over doodstraf Saddam

Nieuwe topman VN Ban ‘blundert’ over doodstraf Saddam New York, 3 jan. De nieuwe secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de 62-jarige Ban Ki-moon, gebruikte gisteren op zijn eerste werkdag de lunch in de kantine van het VN-hoofdkantoor in New York. De Zuid-Koreaan baarde meer opzien met zijn opmerkingen over de executie van Saddam Hussein afgelopen zaterdagochtend. Hij zei niet alleen dat de opgehangen voormalige Iraakse leider verantwoordelijk was voor „gruwelijke misdaden en onbeschrijfelijke wreedheden”, maar ook dat het aan elk individueel land is om zelf te besluiten over het uitspreken en uitvoeren van de doodstraf. Volgens sommige commentatoren beging Ban daarmee een blunder. Formeel zijn de Verenigde Naties namelijk tegen de doodstraf. Bans voorganger Kofi Annan heeft dat standpunt herhaaldelijk uitgesproken. Volgens critici had de nieuwe secretaris-generaal dat gisteren ook moeten doen, toen journalisten hem ernaar vroegen. Zijn woordvoerster, de Haïtiaanse journaliste Michele Montas, zei onmiddellijk dat Bans woordkeuze niet duidt op een formele koerswijziging van de VN. Ban was tot voor kort minister van Buitenlandse Zaken van Zuid-Korea, dat de doodstraf kent, net als onder andere de Verenigde Staten, China en Japan. Ban zei ook dat hij in zijn nieuwe functie in eerste instantie prioriteit wil geven aan het conflict in Darfur. Hij wil bereiken dat hij van president Bashir van Soedan toestemming krijgt voor de komst van een grote vredesmacht van de Verenigde Naties. Foto AP Nieuwe topman VN Ban ‘blundert’ over doodstraf Saddam New York, 3 jan. De nieuwe secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de 62-jarige Ban Ki-moon, gebruikte gisteren op zijn eerste werkdag de lunch in de kantine van het VN-hoofdkantoor in New York. De Zuid-Koreaan baarde meer opzien met zijn opmerkingen over de executie van Saddam Hussein afgelopen zaterdagochtend. Hij zei niet alleen dat de opgehangen voormalige Iraakse leider verantwoordelijk was voor „gruwelijke misdaden en onbeschrijfelijke wreedheden”, maar ook dat het aan elk individueel land is om zelf te besluiten over het uitspreken en uitvoeren van de doodstraf. Volgens sommige commentatoren beging Ban daarmee een blunder. Formeel zijn de Verenigde Naties namelijk tegen de doodstraf. Bans voorganger Kofi Annan heeft dat standpunt herhaaldelijk uitgesproken. Volgens critici had de nieuwe secretaris-generaal dat gisteren ook moeten doen, toen journalisten hem ernaar vroegen. Zijn woordvoerster, de Haïtiaanse journaliste Michele Montas, zei onmiddellijk dat Bans woordkeuze niet duidt op een formele koerswijziging van de VN. Ban was tot voor kort minister van Buitenlandse Zaken van Zuid-Korea, dat de doodstraf kent, net als onder andere de Verenigde Staten, China en Japan. Ban zei ook dat hij in zijn nieuwe functie in eerste instantie prioriteit wil geven aan het conflict in Darfur. Hij wil bereiken dat hij van president Bashir van Soedan toestemming krijgt voor de komst van een grote vredesmacht van de Verenigde Naties. Foto AP New United Nations Secretary-General Ban Ki-Moon, seated at right, talks with a man as he eats his lunch in the UN cafeteria at UN headquarters on his first day of work, Tuesday Jan. 2, 2007. (AP Photo/Frank Franklin II)
Nieuwe topman VN Ban ‘blundert’ over doodstraf Saddam New York, 3 jan. De nieuwe secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de 62-jarige Ban Ki-moon, gebruikte gisteren op zijn eerste werkdag de lunch in de kantine van het VN-hoofdkantoor in New York. De Zuid-Koreaan baarde meer opzien met zijn opmerkingen over de executie van Saddam Hussein afgelopen zaterdagochtend. Hij zei niet alleen dat de opgehangen voormalige Iraakse leider verantwoordelijk was voor „gruwelijke misdaden en onbeschrijfelijke wreedheden”, maar ook dat het aan elk individueel land is om zelf te besluiten over het uitspreken en uitvoeren van de doodstraf. Volgens sommige commentatoren beging Ban daarmee een blunder. Formeel zijn de Verenigde Naties namelijk tegen de doodstraf. Bans voorganger Kofi Annan heeft dat standpunt herhaaldelijk uitgesproken. Volgens critici had de nieuwe secretaris-generaal dat gisteren ook moeten doen, toen journalisten hem ernaar vroegen. Zijn woordvoerster, de Haïtiaanse journaliste Michele Montas, zei onmiddellijk dat Bans woordkeuze niet duidt op een formele koerswijziging van de VN. Ban was tot voor kort minister van Buitenlandse Zaken van Zuid-Korea, dat de doodstraf kent, net als onder andere de Verenigde Staten, China en Japan. Ban zei ook dat hij in zijn nieuwe functie in eerste instantie prioriteit wil geven aan het conflict in Darfur. Hij wil bereiken dat hij van president Bashir van Soedan toestemming krijgt voor de komst van een grote vredesmacht van de Verenigde Naties. Foto AP Nieuwe topman VN Ban ‘blundert’ over doodstraf Saddam New York, 3 jan. De nieuwe secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de 62-jarige Ban Ki-moon, gebruikte gisteren op zijn eerste werkdag de lunch in de kantine van het VN-hoofdkantoor in New York. De Zuid-Koreaan baarde meer opzien met zijn opmerkingen over de executie van Saddam Hussein afgelopen zaterdagochtend. Hij zei niet alleen dat de opgehangen voormalige Iraakse leider verantwoordelijk was voor „gruwelijke misdaden en onbeschrijfelijke wreedheden”, maar ook dat het aan elk individueel land is om zelf te besluiten over het uitspreken en uitvoeren van de doodstraf. Volgens sommige commentatoren beging Ban daarmee een blunder. Formeel zijn de Verenigde Naties namelijk tegen de doodstraf. Bans voorganger Kofi Annan heeft dat standpunt herhaaldelijk uitgesproken. Volgens critici had de nieuwe secretaris-generaal dat gisteren ook moeten doen, toen journalisten hem ernaar vroegen. Zijn woordvoerster, de Haïtiaanse journaliste Michele Montas, zei onmiddellijk dat Bans woordkeuze niet duidt op een formele koerswijziging van de VN. Ban was tot voor kort minister van Buitenlandse Zaken van Zuid-Korea, dat de doodstraf kent, net als onder andere de Verenigde Staten, China en Japan. Ban zei ook dat hij in zijn nieuwe functie in eerste instantie prioriteit wil geven aan het conflict in Darfur. Hij wil bereiken dat hij van president Bashir van Soedan toestemming krijgt voor de komst van een grote vredesmacht van de Verenigde Naties. Foto AP New United Nations Secretary-General Ban Ki-Moon, seated at right, talks with a man as he eats his lunch in the UN cafeteria at UN headquarters on his first day of work, Tuesday Jan. 2, 2007. (AP Photo/Frank Franklin II) Associated Press