Moretti stapt uit festival Turijn

ROME, 3 JAN. - De Italiaanse filmmaker Nanni Moretti heeft zich teruggetrokken als artistiek leider van het filmfestival van Turijn. Hij is twee dagen in functie geweest. In een verklaring die werd verspreid door het Italiaanse persagentschap ANSA, liet de regisseur en acteur weten dat hij had gemerkt dat een ”sfeer van spanning” was ontstaan na zijn benoeming, vorige week woensdag. ”Sommige mensen beweerden dat ik een instrument was in handen van politici die het festival wilden wurgen”, schreef Moretti in zijn verklaring. ”Met pijn in het hart leg ik mijn functie neer en laat ik jullie achter bij jullie problematische werkwijze, jullie procedurele bezwaren en persoonlijke wrok.” Het festival van Turijn bekend om zijn aandacht voor jonge filmmakers en onafhankelijke films, beleefde in november zijn 24ste editie. De komst van Moretti werd beschouwd als een artistieke impuls voor een festival dat steeds meer de concurrentie van Venetië onder leiding van Marco Müller begon te voelen.