Merkel wil akkoord VS over handel

De Duitse kanselier Merkel wil juridische handelsbelemmeringen tussen Europa en de Verenigde Staten slechten om het verkeer van kapitaal en goederen tussen de continenten goedkoper te maken.

Aan de vooravond van een bezoek aan president Bush, morgen, onderstreepte Merkel in de Financial Times het belang van een versoepeling van de trans-Atlantische handel. „We moeten opletten dat we niet uit elkaar drijven, maar dat we nader tot elkaar komen op punten waar we allebei duidelijk van kunnen profiteren.”

De Europese Unie en de Verenigde Staten proberen al lange tijd tevergeefs een luchtvaartverdrag te sluiten. Daarnaast klagen Europese bedrijven de laatste jaren over de strenge antifraudewetten in de VS die werden ingevoerd na het schandaal met het concern Enron. Washington werkt aan een versoepeling van de regels, om weer aantrekkelijk te worden. Bij de fusie tussen de New York Stock Exchange en beurorganisatie Euronext is de Amerikaanse effectenwetgeving ook een knelpunt.

De basis voor versoepeling van het financiële verkeer wil Duitsland dit voorjaar leggen tijdens een Euro-Amerikaanse topontmoeting. Uiteindelijk zou Merkel graag toe willen naar een vrijhandelszone tussen Europa en de VS, maar in eerste instantie blijven invoertarieven en douanebepalingen buiten schot. Duitsland wil zich de komende maanden vooral richten op de harmonisatie van wet- en regelgeving.

De economische systemen van de VS en Europa zijn, aldus Merkel (CDU), gebaseerd op dezelfde waarden en normen. Beide blokken hebben echter eigen geavanceerde regelgeving voor het economische en financiële verkeer, zoals octrooiwetgeving, het toezicht op financiële markten en productnormen. Volgens Merkel kunnen de kosten van trans-Atlantische transacties aanzienlijk verlaagd worden als Europa en de VS de regelgeving samen verder ontwikkelen. De verschillende octrooiregimes zorgen voor fricties. De verschillende regels voor beursnoteringen brengen bijvoorbeeld onnodige kosten met zich mee.

Volgens Duitse parlementariërs moet het mogelijk zijn om de financiële markten tot 2015 te integreren. De kosten zouden dan met 60 procent kunnen dalen.