Lekker dansen en drinken bij het licht van bouwlampen

nacht.jpgNiks mis met het uitgaansleven van New York, concludeerde Forbes Magazine in 2004. „Het is oneerlijk het nachtleven van New York met dat van welke andere Amerikaanse stad ook te vergelijken.”

En inderdaad, miljoenen bezoeken de clubs, restaurants, bars en theaters zonder problemen. Inkomsten voor de stad: 10 miljard dollar per jaar. Maar! Sinds vorig jaar begint het aantal doden en gewonden op te lopen. In februari werd een studente gewurgd teruggevonden nadat ze bewusteloos een club in de Lower East Side had verlaten (een uitsmijter wacht op zijn proces), in mei schoot een andere uitsmijter op vier bezoekers, een van hen overleed. En in juni kwam een 19-jarige om na een woordenwisseling met een werknemer van een bar in Astoria Ga zo maar door.

„Helaas staan deze incidenten niet op zichzelf”, concludeert de stad nu in een erg leesbaar rapport.

De reactie van de stad? Strengere regels, met name voor de bezoekers (ook al spelen verdacht veel personeelsleden een rol in de misdaden):
• verhoging van de minimale leeftijd voor clubs van 16 naar 18 jaar;
• strengere aanpak nagemaakte identiteitsbewijzen;
• betere opleiding uitsmijters;
• scanners gebruiken om identiteitsbewijzen te controleren;
• minder hele flessen sterke drank verkopen aan de bar, meer door serveersters aan tafels laten bezorgen. Zo is controle op overmatige consumptie eenvoudiger;
• de route tussen de nachtclubs en het openbaar vervoer veiliger maken.

Dat laatste viel me recent al op toen ik overdag door West-Chelsea liep, waar tientallen nachtclubs in oude pakhuizen naast elkaar zitten. De straten stonden vol met bouwlampen. Eerst dacht ik nog dat er weer een film werd opgenomen, toen er ‘NYPD’ op bleek te staan werd het me al snel duidelijk. Hele straten worden ‘s nachts verlicht. Dan zie je ten minste door welke uitsmijter je aangevallen wordt.

    • Freek Staps