`Leger Ethiopië blijft komende maanden aanwezig in Somalië`

Mogadishu. De Ethiopische strijdkrachten die de afgelopen dagen Zuid- en Midden-Somalië innamen, blijven voorlopig in het land om de Somalische interim-regering te ondersteunen. Volgens interim-premier Gedi is hun aanwezigheid nog enkele maanden nodig om de stabiliteit in het land te waarborgen. Gedi riep de Afrikaanse Unie op snel een vredesmacht te sturen. Kenia bewaakt inmiddels de zuidelijke grens van Somalië, om vluchtende strijders van de Unie van Islamitische Rechtbanken (ICU) te onderscheppen. Twee weken geleden zette de interim-regering met hulp van het overwegend christelijke Ethiopië een succesvol offensief in tegen de ICU, die een half jaar geleden Mogadishu en daarna ook grote delen in de rest van zuidelijk Somalië overnamen. In de stad Jilib, die de moslimstrijders maandag verlieten, kwamen gisteren twee Ethiopische militairen om door Somalisch vuur. De schutter werd daarop zelf doodgeschoten. In een bioscoop in de hoofdstad Mogadishu draaide gisteren weer een romantische film, wat onder het bewind van de ICU was verboden.