Landrechten voor Aborigins

Canberra. Aborigins in de zuidoostelijke Australische provincie New South Wales krijgen medezeggenschap over negentien natuurgebieden, waarvan een deel behoort tot het Werelderfgoed van Unesco. Dat heeft de rechter gisteren bepaald. In totaal beslaat het gebied zesduizend vierkante kilometer. Op grond van wetgeving uit 1992 heeft de inheemse Australische bevolking recht op land met traditionele betekenis, waarvan zij door westerse kolonisten is verdreven. Volgens het geloof van de Githabul-stam leven in het gebied machtige voorouderlijke geesten. Na een juridische strijd van tien jaar met de lokale overheid mag de stam er nu jagen op beschermde diersoorten zoals schildpadden en miereneters. Stamhoofden hopen dat de Aborigins gemakkelijker werk krijgen. Veel van de 460.000 Aborigins in Australië leven armoedig en hebben beperkte toegang tot zorg, scholing en de arbeidsmarkt.