Kroegbaas zou tegen Holleeder getuigen

De in mei 2006 geliquideerde kroegbaas Thomas van der Bijl zou anoniem verklaren tegen de van afpersing verdachte crimineel Willem Holleeder. Na de moord op Van der Bijl hebben politie en justitie een aantal andere anonieme getuigen, die belastend hebben verklaard tegen Holleeder, in veiligheid gesteld omdat ook voor hun leven gevreesd werd.

Dit wordt bevestigd door twee bronnen die goed op de hoogte zijn van de lopende onderzoeken naar afpersing en moord van de vastgoedhandelaar Willem Endstra. Willem Holleeder is hoofdverdachte in het afpersingsonderzoek van Endstra en drie andere vastgoedhandelaren. Ook wordt onderzocht of Heinekenontvoerder Holleeder betrokken is bij de moord op Endstra en Van der Bijl.

Uit onderzoek naar de moord op Van der Bijl is volgens de bronnen gebleken dat de vermoorde kroegbaas zelf over zijn verklaring tegen Holleeder zou hebben gesproken met anderen. „Als Van der Bijl gedronken had, kon hij zijn mond niet houden”, aldus een bron. Ook in de gevangenis – Van der Bijl zat vlak voor zijn dood drie weken vast op verdenking van hasjsmokkel – zou Van der Bijl hebben gesproken over zijn verklaring tegen Holleeder.

Van der Bijl was uitbater van De Hallen, een café in Amsterdam-West dat werd gefrequenteerd door de onderwereld. Hij was een goede vriend van Cor van Hout en regelde voor Van Hout en Holleeder een vluchtauto nadat zij waren ontmaskerd als de ontvoerders van Freddy Heineken.

Na de dood van Van der Bijl is veelvuldig gespeculeerd over de vraag of hij de getuige B. was die anoniem tegen Holleeder zou verklaren. Na zijn dood heeft justitie een aantal verklaringen van Van der Bijl toegevoegd aan het dossier van Holleeder en zijn medeverdachten. Een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie in Rotterdam wil geen vragen beantwoorden over de identiteit van beschermde anonieme getuigen. „Daar doen wij nooit mededelingen over.”

Morgen behandelt de Haarlemse rechtbank de voortgang van het onderzoek naar Holleeder en zijn medeverdachten. De feitelijke behandeling begint in april.

    • Jan Meeus