Indonesisch vliegtuig toch niet gevonden

Makassar. Het Indonesische vliegtuig dat maandag tijdens slecht weer van de radar verdween was gisteravond in tegenstelling tot eerdere berichten nog niet gevonden. Een reeks fouten leidde maandag tot het bericht dat negentig inzittenden waren omgekomen, en twaalf een crash in de bergen op het eiland Sulawesi hadden overleefd.

Het hoofd van de lokale politie, kolonel Genot Hariyanto, maakte maandag bekend dat reddingwerkers waren aangekomen bij de Boeing 737-300 van de Indonesische budgetmaatschappij Adam Air. Het toestel was op weg van Surabaya op Oost-Java naar Manado in Noord-Sulawesi. Daarna meldde het hoofd van de Nationale Commissie voor Transportveiligheid dat negentig lijken waren gevonden bij het wrak, en dat de zoektocht naar de twaalf anderen zou worden voortgezet. Allerlei betrokkenen namen deze berichten over, onder wie de directeur van Adam Air, die het bericht over de zoektocht naar de twaalf omzette in de mededeling dat er twaalf overlevenden waren. Ook hooggeplaatste militairen, politiemedewerkers en luchtvaartfunctionarissen meldden dat het wrak was gevonden in de regio Polewali. De beschrijvingen waren levendig; de functionarissen vertelden dat lichamen en brokstukken in een straal van 300 meter rond het wrak in bossen en ravijnen lagen. Gisteravond bleek dat dit alles gebaseerd was op geruchten onder lokale dorpsbewoners. Uiteindelijk erkende minister van Transport Hatta Radjasa de fouten, waarop de eerdere verklaringen werden ingetrokken. Reddingwerkers hebben gisteren toen het donker werd hun zoektocht gestaakt. Zij zouden vandaag verderzoeken in het bergachtige terrein, alsmede in de Straat van Makassar. Volgens het hoofd van de Nationale Zoek- en Reddingsdienst is het merendeel van de foutieve informatie afkomstig van politiechef Hariyanto, die zou zijn afgegaan op wat hij via zijn ondergeschikten van de dorpsbewoners had gehoord. Familieleden in Manado en Makassar, dat dichter bij de eerder genoemde plaats van het ongeluk ligt, hadden hoop gekregen na het bericht over overlevenden. Volgens een inspecteur van de luchtvaart was het toestel in goede staat. Adam Air werd in 2003 opgericht door de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Agung Laksono.