Het Jaar van De Haas

Precies een jaar geleden lekte mijn wasmachine. De eerst gebelde loodgieter sleutelde luid vloekend aan de amateuristische afvoerconstructie. Na zijn vertrek stond het washok blank. Loodgieter nummer twee lachte smalend om het prutswerk van zijn voorganger. Hij slaagde erin de gehele ruimte met zwarte riooldrab te besproeien. „Even hier tekenen, mevrouwtje“, zei hij en leunde met een grote, zwarte hand tegen de friswitte muur.

Bij de eerste was kon opnieuw de vloer gedweild worden. Nu moest de klusjesman van de beheerder een blik komen werpen. Hoofdschuddend bekeek hij de waterwegen. Hij preekte over natuurkundige principes en dreigde dat verdere reparaties voor eigen rekening waren. Maar in plaats van straf kwam mijnheer de Haas. „Noem mij maar De Loodgieter“, knipoogde hij. Meer molletje dan sprintbeest scharrelde De Haas langs de leidingen en kweet zich van zijn taak – zwijgend, in tien minuten. „Dit is mijn nulzes. Volgende keer meteen bellen, hè.“ De herinnering aan De Loodgieter werd geactiveerd door de driedelige BBC-documentaire over het Britse koningshuishouden, The Queen’s Castle (vorige week uitgezonden door de NOS). Het verhaal van vierhonderd mannen en vrouwen die trots zijn op hun werk. Of ze nu tafels boenen met vliegtuigsokken of de badkranen voor de gasten opendraaien. Zoals Elizabeths chef-kok zei over haar voorkeur voor doorgebakken biefstuk: „Soms maak ik dingen anders klaar dan ik als kok het liefst zou willen. Maar we zijn hier om een persoonlijke dienst te leveren aan Hare Majesteit.“ Beroepseer – plezier scheppen in het maken van iets moois, in het dienen van de ander. Zou dat ooit weer terugkeren in de wereld van, bijvoorbeeld, de ober en de taxichauffeur? De gemeente Amsterdam probeert met een speciaal keurmerk de verloederde taxistand te verheffen. Ondertussen is het starttarief van de taxi in 2007 verhoogd naar 7,50 euro. Wrang, maar we houden moed. Moge 2007 het jaar worden van de mensen die met de liefde voor hun werk ons boze land weer wat lichter maken: het Jaar van De Loodgieter.

Merel Boers is freelance journalist en historica.

    • Merel Boers