HAL keert terug naar stad van herkomst

De Holland-Amerika Lijn (HAL) komt na 36 jaar terug in Rotterdam. Over twee maanden vestigt de HAL, een van de grootste cruiserederijen ter wereld en onderdeel van het Amerikaanse Carnival Corp., zijn Europese hoofdkantoor in de kantoor- en woontoren ‘Montevideo’ op de Kop van Zuid.

Op een steenworp afstand van hotel New York, het voormalige hoofdkantoor van de HAL, waar in 1873 de uittocht begon van honderdduizenden emigranten en gelukszoekers naar de Nieuwe Wereld.

In 1971 werd de rechtstreekse passagiersverbinding tussen Rotterdam en New York opgeheven, omdat de concurrentie van de luchtvaart te groot was geworden.

Met de terugkeer van de HAL naar Rotterdam worden de historische banden weer aangetrokken. Jaarlijks doen op dit moment zes à zeven cruiseschepen van de HAL Rotterdam aan. Voornamelijk in de zomermaanden als cruises naar de Middellandse Zee, de Noorse fjorden en Oostzeelanden op het programma staan. In de wintermaanden worden de schepen door de HAL, die zijn hoofdkantoor in Seattle heeft, voornamelijk ingezet in het Caribisch gebied.

De schepen van de HAL hebben nog steeds Nederlandse namen en varen om fiscale redenen onder Nederlandse vlag. Een groot deel van de officieren die jaarlijks de vier grote Nederlandse zeevaartscholen verlaten, komt bij de HAL terecht.

Directrice Mai Elmar van Cruise Port Rotterdam denkt dat de doop van het HAL cruiseschip de Oosterdam in 2003 in Rotterdam ten grondslag heeft gelegen aan de beslissing van de HAL om een nieuw hoofdkantoor in Rotterdam te vestigen. Destijds waren een half miljoen mensen op de Wilhelminakade en langs de Nieuwe Waterweg op de been om de intocht van de Oosterdam mee te maken.

Hoewel Amsterdam verreweg de belangrijkste cruisehaven van Nederland blijft, verdient Rotterdam goed aan zijn cruisebezigheden. Ieder bezoek van een cruiseschip levert ongeveer 450.000 euro op. Dit jaar zullen twintig cruiseschepen Rotterdam bezoeken.