‘Geldhond’ Tara onderschept miljoenen euro’s op Schiphol

Een hond van de Douane heeft het afgelopen jaar ruim 4 miljoen euro aan contanten onderschept op Schiphol. Dit maakte het ministerie van Financiën gisteren bekend.

‘Geldhond’ Tara, een Mechelse herder, is sinds een jaar werkzaam op de luchthaven. De hond kan geld herkennen aan de geur van het gebruikte papier en de inkt. Tara gaat zitten bij de passagier (of de koffer) waarbij ze geld ruikt.

De grootste vondst van de hond was een bedrag van 500.000 euro bij twee passagiers. Zij hadden het geld verstopt in leggings die zij droegen onder joggingbroeken. Verder trof de hond ook geld aan in apart ingenaaide zakken, in ondergoed en in de voering van handbagage.

Bedragen boven de 15.000 euro meldt de Douane aan de Financial Intelligence Unit Netherlands (FIU-NL), het vroegere Meldpunt Ongebruikelijke Transacties. Deze instantie onderzoekt of sprake is van een verdachte transactie.

Sinds 1994 moeten volgens de Wet melding ongebruikelijke transacties (MOT) alle grote geldtransacties worden gemeld. Deze verplichting geldt niet alleen banken en andere financiële instellingen, maar ook handelaren, advocaten, accountants en makelaars. Doel is het witwassen van zwart geld en het financieren van terroristische organisaties te voorkomen.

Nederland is een belangrijk doorvoerland voor het witwassen van geld, zo bleek uit een onderzoek van de Universiteit van Utrecht en de Australian National University van vorig jaar. Naar schatting wordt in Nederland jaarlijks tussen de 18 en 25 miljard euro witgewassen, wat neerkomt op 4 à 5 procent van het bruto binnenlands product. Een deel (3,8 miljard euro) heeft betrekking op winsten van de Nederlandse criminele sector, het grootste deel (14 à 21 miljard euro) is afkomstig uit het buitenland, met de Verenigde Staten als verreweg het belangrijkste land van herkomst.

Maar een klein deel van dit totale bedrag wordt in contanten de grens over gebracht. Reden hiervoor is dat contant geld niet handig te vervoeren is. Bij standaardcontroles vallen ‘geldkoeriers’ volgens de Marechaussee regelmatig door de mand. De grootste vangst ooit op Schiphol werd twee weken geleden gedaan. Een marechaussee ontdekte toen 1,2 miljoen euro in de dubbele bodem van een koffer met bestemming Ghana.

Het vermoeden is dat een groot deel van het zwarte geld via in Nederland gevestigde internationale financieringsmaatschappijen wordt witgewassen. Nederland trekt volgens het onderzoek door een gunstig belastingklimaat veel van dit soort instellingen aan. Andere kanalen voor het witwassen van geld zijn over- en onderfacturering bij internationale handel en investeringen in vastgoed.

Vanaf 15 juni 2007 zijn reizigers verplicht contanten met een waarde groter dan 10.000 euro aan te geven bij de Douane.