Ethiopië wil troepen uit Somalië halen

Nairobi, 3 jan. - Ethiopië wil zijn troepen „binnen enkele weken” uit Somalië terugtrekken. Premier Meles Zenawi feliciteerde zijn troepen gisteren en zei: „Het is nu aan de internationale gemeenschap om vredestroepen te sturen.

Volgens Zenawi moet een buitenlandse troepenmacht voorkomen dat er een vacuüm ontstaat waarin „de extremisten en terroristen” terugkeren.

De Somalische interim-regering die de Ethiopiërs aan de macht brachten is zwak en verdeeld. Premier Gedi verordonneerde eerder deze week dat in de hoofdstad Mogadishu de bewoners alle wapens moeten inleveren. Gisteren was nog geen wapen ingeleverd en Gedi zelf durfde niet een verzamelplek te bezoeken waar de wapens moeten worden ingeleverd.

Krijgsheren die jarenlang de hoofdstad controleerden zijn in het kielzog van de Ethiopiërs in Mogadishu teruggekeerd – na een afwezigheid van een half jaar. Mohamed Qanyare Afrah, een van de machtigste krijgsheren, waarschuwde maandag op een persconferentie voor een terugkeer van de strijders van de radicale islamitische rechtbanken. „Ik weet zeker dat ze zich een stadsguerrilla zullen beginnen. ” Afrah noemde het „een illusie” te geloven dat de interim-regering de macht uitoefent: „Als de Ethiopiërs morgen vertrekken, zijn de islamitische radicalen overmorgen terug.”

De strijders van de rechtbanken houden zich op tussen de zuidelijke havenstad Kismayo en de Keniase grens. Bij het stadje Jilib werd gisteren een Ethiopisch veldkamp aangevallen, waarbij twee soldaten sneuvelden.

Alle aandacht is nu gericht op de Keniase grens met Somalië. Vanochtend heeft Kenia extra troepen gestuurd, om te voorkomen dat de leiders van de rechtbanken de grens oversteken. Ethiopische gevechtshelikopters vielen een grenspost aan. De Verenigde Staten speuren er naar internationale terroristen. Volgens ooggetuigen werden vrijdag, toen Kismayo nog in handen was van de rechtbanken, drie internationale terroristen in de moskee van de stad gesignaleerd, onder wie Abu-Talha al-Sudani en Fazal Abdullah Mohamed. Beiden worden gezocht in verband met de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998.

Kenia arresteerde eerder deze week tien aanhangers van de rechtbanken aan de grens. Zij blijken leden van verzetsbewegingen in Ethiopië, onder wie vier etnische Somaliërs uit Kenia. Gisteren hadden zich ook twee blanke vrouwen bij de grens gemeld, een Australische en een Amerikaanse – kennelijke sympathisanten van de islamitische rechtbanken .