Een dromer heeft tenen die de lucht in kijken

Je tenen zeggen iets over je persoonlijkheid, vindt Cor van der Horst.

Hij geeft een cursus tenenlezen om mensen inzicht in zichzelf te geven.

De vorm en stand van je tenen zou iets zeggen over je persoonlijkheid. Foto Sake Elzinga
De vorm en stand van je tenen zou iets zeggen over je persoonlijkheid. Foto Sake Elzinga Elzinga, Sake

Arnhem. Kromme tenen, lange tenen, hamertenen, vergroeide tenen en te veel tenen. Een van de cursisten tuurt naar de sheet. „Dat zijn er zes“, piept ze verbaasd. „Getsie, wat eng.“ Cursusleider Cor van der Horst (50) houdt zijn lach in. Voor de deelnemers is een extra teen soms beangstigend, maar voor een tenenlezer „verdomde interessant“.

Van der Horst – bruin colbert, rood shirt en de schoenen alvast uit – is master tenenlezen. Gedreven geeft hij een lezing voor beginners. In een kelder onder een Arnhems zwembad zitten vijf vrouwen, met blote voeten. Lacherig bestuderen ze hun eigen tenen en die van de buurvrouw. Van der Horst is van huis uit ‘voetreflexoloog’. „Onzin“, was zijn reactie toen vrienden hem tien jaar geleden over tenenlezen vertelden. Hij kon zijn nieuwsgierigheid echter niet bedwingen, en al snel raakte hij er aan verslingerd. „Het is eenvoudig en concreet“, vindt hij. Net als handlezers, gaan tenenlezers uit van een holistisch systeem: in een deel van het lichaam wordt het geheel weerspiegeld. Van der Horst: „De vorm en de stand van de tenen zegt iets over je karakter en persoonlijkheid.“

Dertig jaar geleden legde de Nederlandse journalist en radioman Imre Somogyi samen met zijn vrouw de basis voor het tenenlezen zoals dat hier nu wordt beoefend. Door middel van interviews en studie zocht hij naar overeenkomsten tussen de tenen, karaktereigenschappen en gedrag. Somogyi woont inmiddels in Frankrijk. Van der Horst heeft de leidende rol op zich genomen en is sinds 2005 voorzitter van de Stichting FuDaRe (Fo u n - dation for Fundamental Dactylogical Reading) in Nederland. Hij geeft cursussen, lezingen en adviseert verschillende relatie- en reïntegratiebureaus. „Aan de tenen zie je iemands kwaliteiten en beperkingen, of een stel bij elkaar past, en in welke werkomgeving iemand zich thuis zal voelen.“

Van der Horst wijst de cursisten op zijn eigen voeten. Zijn grote teen krult iets omhoog. „Een droomteen. Die kijkt de lucht in“, zegt hij. „Dan heb je een rijke fantasie. Zo iemand kan een zwever zijn.“ Dat hij zich op deze praktijk heeft toegelegd, heeft niks met die grote teen te maken. Van der Horst mag dan een rijke verbeeldingskracht bezitten, tenenlezen is een serieuze bezigheid, vindt hij.

„Geen duimzuigerij.“ Vooralsnog is de theorie gebaseerd op praktijkervaring, maar wetenschappelijke bewijzen, zegt hij, „zijn we mee bezig“. Ook Stichting Skepsis – de organisatie die pseudo-wetenschappelijke theorieën probeert te ontmaskeren – werkt aan een proef om ‘de leer van de tenen’ te toetsen.

„Het werkt eigenlijk heel simpel“, vindt Van der Horst. Hij tuurt naar de tenen van een van de vrouwen.

Van der Horst: „Jouw tenen vormen een rechte lijn. Jij vindt structuur belangrijk . “

De cursist kijkt bedenkelijk: „Ik luister eerst“, beantwoordt ze de vragende blikken van de medecursisten.

Van der Horst: „Je bent daarbij een doe-beest. Niet lullen, maar poetsen.“

Cursist: „Nou, dat weet ik niet, hoor. “

Van der Horst: „En je bent een beetje eigenwijs.“

De cursist blijft stil.

Van der Horst: „Je reageert vanuit je gevoel. Bij jou past een baan waarin je werkt met gevoel.“ Cursist: „Dáár zit eigenlijk wel iets in.“

Van der Horst: „Zo eenvoudig is het. Teenlezen is simpel, concreet, helder en diepgaand. Iedereen kan het leren.“

Voor ruim zeshonderd euro, drie keer vier dagdelen op cursus, en heel veel voeten lezen, ben je master tenenlezen. „What you see is what you get“, benadrukt Van der Horst nogmaals. En dan zijn de laatste twijfelaars over de drempel. Een enthousiasteling wil weten wanneer de lessen beginnen en haar buurvrouw vraagt advies over haar beroepskeuze. Van der Horst: „Zo’n cursus is natuurlijk vreselijk lachen. Maar het mooiste vind ik dat je mensen kunt helpen. Ik ben geen dokter, maar tenenlezen geeft mensen inzicht in zichzelf.“

Kijk voor cursusdata op www.tenenlezen.info

    • Lieneke Nieber