‘Door het dolle heen’

Een nieuwe fulltime baan en een kersvers eigen bedrijf. Is dat niet wat veel?

„Ja, dat was ook helemaal niet de planning. Ik nam in oktober ontslag bij de gemeente Utrecht als contactpersoon tussen een klein bureau van internetspecialisten en de gemeentelijke diensten. Dat was een leuke baan in een jong team, maar ik merkte na drie jaar dat ik zoveel voldoening vond in mijn vrijwilligerswerk voor het lokale webmagazine 3voor12/Utrecht. En ik zag dat er markt was voor productie van culturele evenementen en ondersteuning van subsidieaanvragen. Daar wilde ik mijn baan van maken. Het sluit ook beter aan bij mijn opleiding, kunstbeleid en kunstmanagement.

„Alles was klaar voor YoungCulture, ik had net drie dozen visitekaartjes en briefpapier binnen, mijn website op orde, de administratie, ik had zelfs al genoeg opdrachten. Ik was drie weken bezig en toen kreeg ik een mailtje met de vacature van de VPRO. Ik was door het dolle heen, de hele dag met popmuziek bezig mogen zijn voor je werk.

„Mijn ratio zei dat ik er wel even over moest nadenken, maar mijn gevoel zei direct ja! Ik houd het bedrijf wel aan voor kleine opdrachten in de avonduren, maar het komt op een lager pitje.’’

Hoe wisten ze jou te vinden voor deze baan?

„Ik denk dat het niet puur toeval is dat het starten van mijn eigen bedrijfje samenvalt met deze baan. Als mensen zien dat het lekker loopt, benaderen ze je sneller. En het komt uit mijn netwerk voort.

„Ik deed al vrijwilligerswerk voor 3voor12 en het is een klein wereldje. Ik netwerk niet heel bewust, maar ik vind het erg leuk om te praten met mensen, te horen wat ze doen en wat ze interesseert. Dan gaat het vanzelf. Dat was ook een van de redenen waarom ik wel vertrouwen had in mijn eigen adviesbureau, ik ken zoveel mensen die in die sector werken dat ik snel mijn naam kan vestigen en opdrachten kan krijgen.”

Vind je het stiekem niet ook gewoon fijner, de rust van een vaste baan?

„Ik denk eigenlijk niet dat het er rustiger op wordt. Ik ben daar voor een deel ook vliegende kiep voor verschillende projecten. Maar het is natuurlijk wel zekerder wat inkomen betreft.

„De financiën waren echter geen overweging. Ik had veel vertrouwen in YoungCulture. Mocht het nou toch niet leuk zijn bij de VPRO, wat ik totaal niet verwacht, dan zou ik zo mijn bedrijf weer kunnen oppakken.’’

Leendert van der Valk

    • Leendert van der Valk