Donkere verzen tegen de zwaarmoedigheid

In de jaren zeventig woedde er een korte literaire storm in Nederland. Een dichter diende zich aan onder het pseudoniem Tymen Trolsky. Wie was hij?

CD LIEDEREN Tymen Trolsky, Ongetemd Stichting Breukvlak, Tilburg **** Tymen Trolsky, Ongetemd
CD LIEDEREN Tymen Trolsky, Ongetemd Stichting Breukvlak, Tilburg **** Tymen Trolsky, Ongetemd

De dichter mystificeerde een tijdlang, totdat hij zichzelf prijsgaf. Hij is de in Tilburg woonachtige schrijver Jasper Mikkers. Onlangs legde hij enkele van zijn weemoedige, opstandige en donkere verzen vast op cd met muziek van Michaël Breukers en met de bluesachtige zangstemmen van Isabelle Savelkout, Ana Barreto, Sandra Coelers. De begeleiding is door componist, pianist en zanger Michaël Breukers.

De cd heet Ongetemd en dat is een treffende titel. Het literaire werk van Tymen Trolsky kenmerkt zich door een felle opstandigheid tegen de alomtegenwoordige zwaarmoedigheid. Breukers en zijn muzikanten treffen prachtig de sfeer van weemoed en melancholie met een nachtelijk en traag samenspel van basgitaar, vleugel, drums en tuba. Trolsky noemt zijn gedichten liederen en dat klopt helemaal. Het mooiste gedicht heet De zon staat als een fietsbel in het blauw en krijgt met verrukkelijke jazzklanken en de accordeon een volmaakt-sfeervolle begeleiding.

CD LIEDEREN

Tymen Trolsky, Ongetemd Stichting Breukvlak, Tilburg

****

    • Kester Freriks