Detroit neemt afscheid van nr 19

Op verschillende plaatsen in Detroit, zoals bij het Fox-theater in het centrum, werd het afscheid van Steve Yzerman aangekondigd. Foto Reuters The Fox theater sign announces the jersey retirement of Detroit Red Wings' Steve Yzerman in downtown Detroit, Michigan January 2, 2007. REUTERS/Rebecca Cook (UNITED STATES) REUTERS

De Amerikaanse stad Detroit nam gisteren afscheid van oud-ijshockeyer Steve Yzerman. De Canadees met Nederlandse voorouders beëindigde onlangs na 22 seizoenen in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie (NHL) zijn carrière. Gisteravond werd hij op verschillende plaatsen in ‘Motor City’ bedankt voor zijn bijdragen aan de successen van de Detroit Red Wings, de enige profclub waar hij speelde, vanaf zijn achttiende jaar. Als Canadese international beleefde Yzerman zijn hoogtepunt vijf jaar geleden. Met de nationale ploeg behaalde hij in Salt Lake City de eerste Canadese olympische titel in vijftig jaar.

Op het hoofdkwartier van autofabrikant General Motors kreeg Yzerman een auto, en uit handen van burgemeester Kwame Kilpatrick een sleutel van de stad en een straatnaambord met zijn naam. In het stadion van de Red Wings, de Joe Louis Arena, werd ’s avonds het shirt met zijn naam en nummer (19) omhoog gehesen. Als eerbetoon zal niemand bij de Red Wings dat nummer nog dragen.

Met Yzerman won Detroit driemaal het Noord-Amerikaanse kampioenschap (Stanley Cup), in 1997, 1998 en 2002. Eenmaal was hij de meest waardevolle speler (MVP) in de competitie. Al sinds zijn twintigste was hij aanvoerder van de Red Wings. Gisteren werd hij geprezen om zijn leiderschapskwaliteiten, en als een van de meest complete spelers in de rijke geschiedenis van de NHL.

Het was slecht gesteld met het ijshockey in de stad toen Yzerman in 1983 naar de Red Wings werd gehaald. De Dead Things, luidde toen de bijnaam van de club. Met de Canadees als centrale figuur beleefden de Red Wings een wederopstanding.

Yzerman zei gisteravond in de afscheidsceremonie voorafgaand aan het duel tussen de Red Wings en NHL-koploper Anaheim Ducks (2-1) dat de stad Detroit, die wordt geplaagd door massa-ontslagen in de auto-industrie, voor eenzelfde wederopbouw staat als de club meer dan twintig jaar geleden.

Als dank voor alles wat hij voor de club heeft betekent kreeg Yzerman van de club een reis naar Wenen en kaarten voor de finale van het EK voetbal die volgend jaar in de hoofdstad van Oostenrijk wordt gehouden.