De belangrijkste popsongs van de jaren negentig

Verdienstelijk als zijn recente soloalbum mag zijn, kan aan Jarvis Cocker niet meer de scherpte worden toegedicht die hij had in de succesjaren 1993-1998. Tussen Oasis en Suede nam zijn groep Pulp een bijzondere plaats in als intelligent Britpop-fenomeen, dat al een tijdje meedraaide toen het succes en de goede liedjes zich aandienden.

CD BRITPOP Pulp: His ’N Hers **** Different Class ***** This Is Hardcore **** Island /Universal Pulp: His ’N Hers
CD BRITPOP Pulp: His ’N Hers **** Different Class ***** This Is Hardcore **** Island /Universal Pulp: His ’N Hers

Een cruciaal moment was hun optreden op het Glastonburyfestival van 1995, waar een publiek van tienduizenden het toen nog verse en lang niet eenvoudige Common people als één man meezong. Die live opname is een van de interessante extra’s op heruitgaven van de drie doorslaggevende Pulp-albums, uitgebreid tot dubbel- cd’s met remixen en andere curiosa, zoals de ruwe rockversie die Nick Cave maakte van Disco 2000.

Het album His ’N Hers met zijn new wave-discosfeer vormt de perfecte opmaat, en het hyperdecadente This is Hardcore de meeslepende neergang van het in alle opzichten briljante album Different Class dat met songs als Sorted for E’s & wizz en Common people de tijdgeest in een zeepbel heeft gevangen. Belangrijkere pop-cd’s werden er in de jaren negentig niet veel gemaakt

CD BRITPOP

Pulp: His ’N Hers

****

Different Class

*****

This Is Hardcore

****

Island /Universal

    • Jan Vollaard