Dantes `Goddelijke komedie` bewerkt tot moderne opera

Rome, 3 jan. Het gedicht De goddelijke komedie van Dante komt dit najaar als een opera op de planken. De priester-componist Marco Frisina schrijft het libretto en de muziek, die bestaat uit Gregoriaanse zang, Italiaanse melodieën en rock-ritmes. ”Het is een niet-traditionele opera, die alle soorten muziek omvat”, zegt Frisina. Aan de opera, die wordt opgedragen aan de huidige paus, doen behalve twintig zangers en vijftig figuranten ook dertig dansers mee. Zo wordt Dantes reis door de hel verbeeld met een `rave party`, waarin klassieke opera-melodieën en spirituele muziek worden vermengd met dans en rockmuziek. Volgens Frisina betekent het gebruik van rockmuziek geen waardeoordeel over deze muzieksoort, maar zijn de ”woeste en rebelse tonen” erg geschikt om een ”helse sfeer” te scheppen.