Burgemeesters bezorgd over milieu en geld

Burgemeesters uiten in hun nieuwjaarsredes zorgen om het milieu en geld. Borne gaat inwoners een bloemetje geven als een gemeentebrief te laat komt.

Burgemeester Opstelten van Rotterdam wil, net als de burgemeester van Amsterdam, een schonere lucht in zijn stad. De uitstoot van CO2 moet in 2025 met de helft verminderd zijn. Het sociaal beleid van Rotterdam zal zich richten op participatie en meedoen. ‘Alle Rotterdammers aan de slag’.

Ook de burgemeester van Marum (Groningen) maakt zich zorgen om het milieu. Hij stond in zijn toespraak stil bij klimaatveranderingen, terrorismedreiging en verdeeldheid binnen culturen. Jongeren onder de zestien jaar die in Enschede dronken op straat lopen, worden door de politie thuisgebracht, zei burgemeester Den Oudsten tijdens de nieuwjaarsreceptie.

Burgemeester Dales van Leeuwarden roept gemeenten in Friesland op samen te werken met zijn stad. „Overal in Fryslân schieten de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden als paddenstoelen uit de grond, maar met Leeuwarden wordt die samenwerking niet gezocht.” Gemeenten in Friesland beseffen volgens Dales onvoldoende dat „er maar één stedelijke kern is die op landelijke schaal meetelt: Leeuwarden.

Burgemeester Brekelmans van Borne (Overijssel) stelt inwoners een bloemetje en een excuus in het vooruitzicht, als een brief door de gemeente te laat of niet wordt beantwoord.

Burgemeester Leers van Maastricht pleitte in zijn toespraak voor investeringen in zijn – hooggelegen – regio. Nu de zeespiegel gaat stijgen, is dat een logische stap, vindt Leers. „Als een deel van het land op termijn onder dreigt te lopen, dan zou het verstandig zijn om met grote investeringsprojecten uit te wijken naar Limburg.”

De burgemeester van Hoogerheide, waar op 1 december een jongetje op school werd vermoord, noemde als motto: samen verder. Hij zei dat de vijf kerkdorpen van Woensdrecht na de moord hebben laten zien dat zij een hechte gemeenschap vormen.

Het nieuwe kabinet moet meer geld uittrekken voor de omlegging van de rijksweg A9 bij Badhoevedorp. Dat heeft burgemeester Netelenbos van Haarlemmermeer gezegd in haar nieuwjaarstoespraak.

Hoofdcommissaris Welten van Amsterdam-Amstelland wil dat agenten in Amsterdam meer verdienen dat hun collega’s in de provincie, ten minste duizend euro netto per jaar.

Burgemeester Deetman van Den Haag wil blijven strijden tegen geweld waar agenten en ambulancemedewerkers in hun werk soms mee worden geconfronteerd. Daarvoor zijn meer agenten nodig, zegt Deetman. Hij vindt dat zijn stad daarvoor tot nu toe te weinig middelen heeft gekregen.

Roepen dat overbodige regels weg moeten, is mode. Maar het afschaffen van regels is geen toverformule, vindt burgemeester Brouwer van Utrecht. Ze wil liever bestaande regels beter handhaven.

Burgemeester Cohen van Amsterdam vindt dat de zoektocht naar „wat ons bindt en verbindt” moet worden voortgezet. „Voor een goede verstandhouding is doorgaand onderling contact, gesprek en debat en samenwerking nodig.” Ook wil Cohen luchtvervuiling door fijnstof aanpakken.

Burgemeester Wallage van Groningen maakte op bekend dat onder inwoners in januari een enquête wordt gehouden over zeven ontwerpen voor de Grote Markt.