Brits rumoer rond rechts-radicale prima ballerina

De Britse prima ballerina Simone Clarke is in een politieke rel verzeild geraakt over haar lidmaatschap van de rechtsradicale British National Party (BNP). Velen binnen het Britse culturele establishment, waar linkse opvattingen doorgaans op meer sympathie kunnen rekenen, hebben aanstoot genomen aan de zaak. Een medewerker van de Londense burgemeester Ken Livingstone, die hoort tot de linkervleugel van de Labour Partij, heeft aangedrongen op haar ontslag.

Het BNP-lidmaatschap van de 36-jarige balletsoliste lekte kort voor kerstmis uit via een verslaggever van het dagblad The Guardian. Deze had ‘undercover’ enkele maanden meegedraaid in de partij, die bekend staat als racistisch en die fel gekant is tegen de komst van migranten. De BNP is echter legaal en heeft gekozen vertegenwoordigers in een aantal gemeenteraden. Een van de zaken die de journalist ontdekte was Clarke’s lidmaatschap van de partij.

Clarke, die als prima ballerina is verbonden aan het English National Ballet (ENB), hield zich aanvankelijk op de vlakte. Kort voor de jaarwisseling doorbrak ze haar stilte met een interview in The Mail on Sunday. Daarin verdedigde ze haar keuze voor de BNP. Ze stelde „dat het uit de hand is gelopen” met de immigratie en dat de BNP de enige partij is die deze kwestie openlijk aan de orde durft te stellen.

Clarke’s voorkeur voor de BNP kwam des te meer als een verrassing omdat haar eigen levenspartner, Yat Sen-Chang, van Cubaans-Chinese afkomst is. Ook de meeste van haar collega’s bij het English National Ballet zijn migranten uit het buitenland.

Clarke vertolkt vanaf komende week de hoofdrol in het ballet Giselle. Een ENB-woordvoerster verklaarde vanmorgen dat Clarke’s opvattingen voor eigen rekening zijn. Ze wilde niet ingaan op gesprekken die ENB inmiddels met Clarke over de zaak heeft gehad.

Lee Jasper, die namens burgemeester Livingstone gelijkheid tussen de burgers bevordert, toonde zich verontrust over Clarke’s BNP-lidmaatschap. Volgens hem komt het balletgezelschap daardoor in een ongunstig daglicht te staan. „Ik denk dat ze ontslagen moet worden”, verklaarde hij. Ook moslim-organisaties wierpen de vraag op of Clarke wel in haar huidige prominente functie is te handhaven. Anderen stelden echter dat de danseres recht heeft op haar eigen opvattingen en dat de BNP geen illegale organisatie is.