Binnen en buiten

sauna.jpgEen Russische bijzonderheid is het scherpe contrast tussen binnen en buiten. In Moskou loop je soms portieken binnen die qua verloedering wedijveren met de ergste junkiepanden in Amsterdam. Je neemt een krakende lift vol obscene grafitti, belt aan bij een stalen deur. En daarachter verschuilt zich dan een stadspaleis met glimmend parket, dure schilderijen en kristallen kroonluchters.

Dat contrast tussen armzalige buitenkant en rijk interieur valt te verklaren. Angst om met rijkdom te koop te lopen, gebrekkige burgerzin waardoor veel Russen zich slechts tot hun drempels verantwoordelijk voelen voor de omgeving.

Gevolg  is wel dat bezoekers Rusland onderschatten. Ook wij worden nog vaak verrast. Zo hadden we op nieuwjaarsdag in provinciestad Rjazan een probleem: al onze plannen voor ski- en winterpret vielen in duigen door hardnekkige dooi. Dus boekten we een middag in sauna ‘De Vikingen’. 

binnen.jpgEen taxichauffeur reed ons naar een desolaat industrieterrein. Rond een hobbelpad zagen we vaal of beroet beton, ingegooide ramen, gebutste vrachtwagens, hier en daar een zwerver met juten zak. Onze gasten werden onrustig. Wat was die taxichauffeur met ons van plan?

We stopten voor een hoog hek rond iets dat op een oude graansilo leek. Daar opende zich een zware eikenhouten deur naar het Wahalla: een Vikingsgrot met zwembad en glijbaan, Turks bad, bubbelbad, Finse sauna, biljart. Elk denkbaar gerief, zelf live skischansspringen vanuit Garmisch-Partenkirchen! Dit alles kunstig gedecoreerd met elandskoppen, rotspartijen, draken en watervalletjes. 

Hoewel de klandizie van ‘Vikingen’ normaliter niet uit gezinnetjes bestond, zo suggereerde een uit de Playboy Mansion geleende grotto en ’ontpanningskamers’ met kingsize-bedden, beleefden we een fijne middag. Achter industrieel verval verschool zich eens te meer schandalige luxe. Kijk maar eens naar deze filmpjes van mijn zwager Teije de Boer: ’De Vikingen’ van buiten,  ‘De Vikingen’ van binnen.

    • Coen van Zwol