‘Bij babygehuil gaat de knop soms om’

Een vijf jaar oud Brits meisje is op Nieuwjaarsdag gedood door een hond. De oma van het meisje, die de ‘pitbull-achtige’ hond bij haar kleindochter probeerde te verjagen, ligt met bijtwonden in armen en benen in het ziekenhuis. In Groot-Brittannië klonk gisteren meteen de roep om maatregelen tegen het fokken, dan wel houden van bepaalde hondenrassen. Onzin, zegt Mies Jansen, hondentrainster in het Groningse Roden.

Het ligt niet aan de hond maar aan het baasje?

„Ja. Verbieden is een rare kronkel. In Nederland zijn pitbulls verboden. Maar een kruising van een pitbull en een golden retriever mag wel. Zo’n kruising van een hond met een hoge aaibaarheidsfactor en een hond met een lage bijtdrempel is pas gevaarlijk. Het verbaast me dat er niet veel meer ernstige ongelukken met honden gebeuren. Veel eigenaren gaan verkeerd om met hun huisdier. Dit soort ellende gebeurt meestal bij mensen die in een opwelling een puppy kopen. Zonder opvoeding resulteert dat in een probleemhond. Veel hondenbezitters begrijpen niet dat dieren anders communiceren dan mensen.”

Leg dat maar eens uit aan een 5-jarige.

„Ik werk ook in het basisonderwijs. Het is heel goed mogelijk om kinderen duidelijk te maken wat ze wel en niet kunnen doen met de hond. Je moet kinderen leren dat ze een rottweiler of pitbull niet kunnen knuffelen. Als kinderen hun armen over de schouders van zo’n hond hangen, denkt zo’n hond dat het kind de baas wil zijn. Dat hij dan reageert kun je het dier niet kwalijk nemen.”

Ook baby’s worden aangevallen.

„Babygehuil kan lijken op het geluid van een gewond dier. Dan gaat bij de hond een knop om: dat moet dood. Het is simpel, je moet een baby nooit alleen laten met de hond.”

    • Arjen Ribbens