Bier met azijn smaakt beter dan gewoon bier - als je het niet weet

Rotterdam. Bier met een paar druppels balsamico-azijn is lekkerder dan gewoon bier. Dat vond 60 procent van de blinde proevers althans, in een Amerikaans onderzoek in het laatste nummer van Psychological Science. Als de proevers voor het proeven te horen kregen dat er azijn in het bier zat, kelderde het percentage liefhebbers. Minder dan een op de drie proevers vond dan het azijnbier lekker. Dat was te verwachten: mensen vinden cola ook lekkerder uit een Coca-Colaglas, bijvoorbeeld. Maar - en dat verbaast de onderzoekers nogal - als zij pas ná het proeven uit de school klapten over de azijntruc, lieten de proefpersonen zich niet beïnvloeden: wederom prefereerde meer dan de helft het zure brouwsel. Beïnvloeding tijdens smaaktests verandert dus wel de voorkeur, maar níét de smaak. (NRC)