Beurs Amsterdam door de grens van 500 punten

De aandelenkoersen op de Amsterdamse beurs zijn het nieuwe jaar met winst begonnen. De AEX-index passeerde gistermorgen, op de eerste handelsdag van het nieuwe jaar, de lang verwachte barrière van 500 punten.

Het is voor het eerst sinds mei 2002 dat de beursgraadmeter in Amsterdam weer zo hoog staat. De koersen stegen gisteren over de hele linie, onder meer in een reactie op hogere koersen op de Aziatische handelsvloeren. Ook de beurzen in Frankrijk, Duitsland en Engeland stegen gisteren circa 1 procent.

Al enige tijd hing de index aan tegen de psychologisch belangrijke grens van 500 punten. Nu deze muur is geslecht, verwachten analisten dat de koersen weer verder door zullen stijgen.

Het optimisme van beleggers wordt gevoed door onder meer de sterk groeiende economie in Nederland en de verwachting dat de rente in de Verenigde Staten voorlopig niet verhoogd zal worden.

De AEX noteerde gisteren rond het middaguur 500,54 punten, een stijging van 1,1 procent vergeleken met het slot van vrijdag, de laatste handelsdag van 2006. De beurs hield de winst vast en sloot gistermiddag op 501 punten.

Een van de grote verliezers van 2006, automatiseerder Getronics, was gisteren de grootste winnaar. Het bedrijf liet een koersstijging zien van 4 procent. In de middag moest het aandeel terrein prijsgeven en zakte de winst terug tot een stijging van 3,4 procent. Ook de stijging van het financiële zwaargewicht ING zorgde ervoor dat de AEX niet alleen de grens van 500 punten passeerde, maar daar ook de hele ochtend boven bleef staan. Sterkste stijger gisteren was uitgever Wegener, die de koers met 8,3 procent zag stijgen.

De index is overigens nog ver verwijderd van het hoogste punt dat ooit werd bereikt. In het jaar 2000, op het hoogtepunt van de internethype, stond de AEX even boven de 700 punten. Na het uiteenklappen van deze zeepbel zakte de index ver terug, tot een dieptepunt van bijna 200 punten in 2003.

Vorige maand gaven diverse banken een verwachting voor de stand van de AEX-index eind 2007. SNS Securities ziet de index over twaalf maanden op 540 tot 550 punten staan en zakenbank Theodoor Gilissen heeft een prognose van 510 punten tot 530 punten. Iris, de researchafdeling van Rabobank en Robeco, verwacht een eindejaarsstand 2007 voor de Amsterdamse beurs van 540 tot 560 punten.