7 redenen om uit te gaan

Het Spaanse Glue gaat over pubers
Het Spaanse Glue gaat over pubers

1 Uit eten met IENS

De Kroon

Markt 1, Gulpen Telefoon (043) 450 41 94Keuken open 10.00-17.00, 17.30-21.00Brasserie, buiten eten aan het water, op terras Gemiddelde prijs 3-gangen à la carte 22,50 euroCategorie: Kindvriendelijk

Met een waterval op de achtergrond is het goed toeven op het gezellige en toeristische terras; dat hebben velen al ontdekt. Maar ondanks de (seizoens)drukte word je hier perfect geholpen: de bediening is altijd vriendelijk en attent. Of het nou mosselen, inktvisringen of tapas zijn, het bord is immer rijkelijk gevuld.

matig | Het diner is aanmerkelijk beter dan de borrelhapjes. Zowel tijdens de borrel als het diner vergat de bediening een deel van de bestelling. Zelfs tijdens topdrukte is dat niet erg handig. Het mooie zonnige terras maakt wel wat goed. (01-08-2006 J. de H. te Rotterdam)

goed | Op een van de weinige zomerse avonden op het terras gesmuld van mosterdsoep en konijnenbout. Beide lekker, porties zijn flink. Uitgebreide kaart, groot terras en vriendelijke bediening. Minpuntje waren de frieten en de koffie. (03-09-2005 M. K. te Heemstede)

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

2 muziektheater

De V. van Vian (try-out)

Rotterdam: Theater Lantaren/Venster. Tijd: 20.30u. Inl: 010-2772277; www.lantaren-venster.nl

De V. van Vian is een voorstelling over Boris Vian (1920-1959): componist, trompetist, schilder, schrijver en artistieke alleskunner in het Parijs van de jaren 50. Zijn leven was kort, turbulent en vooral één groot streven naar de creatie van dat ultieme, grote, alom gewaardeerde meesterwerk. Of het nu een roman, chanson, film of gedicht was. Hij introduceerde onder meer de jazzmuziek in Parijs en daarmee in Europa. Met Ferdi Janssen, Hans Thissen, Don Duijns, Bert van Bommel en OCOBAR, Titus Boonstra, Eva Zwart, Hester Jolink.

3 FOTOGRAFIE

Bertien van Manen

Haarlem: De Hallen, Grote Markt 16. T/m 11 februari, di-za 11.00-17.00u, zo 12.00-17.00u. Inl: www.dehallen.com

Drie jaar lang reisde fotografe Bertien van Manen (1942) door vele Europese landen voor het project Give me your image. Ze bezocht tal van mensen thuis, en vroeg hen om hun meest bijzondere foto te tonen. Trots, of juist vol aarzeling, toonde men haar foto’s die stuk voor stuk intrigerende verhalen uit de privésfeer vertellen. Elke getoonde opname werd door Van Manen gefotografeerd tegen de achtergrond van het interieur van de eigenaar. De Hallen toont hieruit een keuze van 70 foto’s.

4 FILM

Glue

Den Haag: Filmhuis. Tijd: 17.00u. Inl: www.filmhuisdenhaag.nl

Glue gaat over puberende jongeren in Patagonië, die experimenteren met seks, drugs en punkmuziek. Van de hoofdpersonen is Lucas degene die de meeste aandacht krijgt. Vijftien is hij, bijna zestien en de hele film drijft op zijn gevoelens: overmoed, gêne, nieuwsgierigheid, verveling, geilheid, pret en afkeer. Allemaal gevoelens die we associëren met de puberteit. De film heeft dan ook als ondertitel ‘historia adolescente en medio de la nada’ – adolescentengeschiedenis in het niets. Regie: Alexis dos Santos.

5 MUZIEK

Nieuwjaarsconcert: Yuri Lemeshev & Pamelia Kurstin

Amsterdam: Bimhuis. Tijd: 21.00u. Inl: 020-7882188 & www.bimhuis.nl

Accordeonist Yuri Lemeshev is bekend van de New-Yorkse groep Gogol Bordello, waarmee hij uitzinnige gypsy-punk speelt. Pamelia Kurstin is volgens Bob Moog (de uitvinder van de Moog-synthesizer) de beste bespeler ter wereld van de theremin (de al in 1919 uitgevonden voorloper van de synthesizer). Lemeshev en Kurstin flitsen van Schnittke naar latin en tango. De balalaika-speler Alexei Arkhipovsky speelt een solo-set.

6 DENKCAFÉ

De maakbaarheid van de mens

Rotterdam: Arminius. Tijd: 20.00u. Entree: gratis. Inl: www.arminius.nu

De mens is een dier dat getemd moet worden. Zowel de boeddhisten als de filosoof Peter Sloterdijk hebben hier hun gedachten over. Sloterdijk heeft enige suggesties aan de hand gedaan door te spreken over humanistische domesticatie, telers en teelt programma’s. En dan is er nog de boeddhistische leer die tot doel heeft boeddhisten te kweken. Peter van Hooft, socratisch boeddholoog, spreekt met onder anderen Erik Boers, medeoprichter van het Nieuwe Trivium – dat scholing tot meesterschap nastreeft – over boeddhisme en de maakbaarheid van de mens.

7 DICHTERS

De Dichtclub

Groningen: Café Marleen, Kleine Pelsterstraat 7. Gratis. Tijd: 20.30-22.00u. Inl: www.cafemarleen.nl

De Dichtclub bestaat uit een groep van elf dichters die elke eerste woensdag van de maand bij elkaar komt om gedichten voor te dragen. De dichters presenteren eigen werk en minimaal één nieuw gedicht. Met Daniël Dee, Jan Glas, Anneke Claus, André Degen, Stefan Nieuwenhuis, Rense Sinkgraven, Coen Peppelenbos, Arjen Nolles en Karel ten Haaf. Gastdichter: Ruth Koops van ’t Jagt. Extra gast deze maand: Nataschia Zijlstra.