7 redenen om thuis te blijven

'Dat lijkt wel een betonnen stoel'
'Dat lijkt wel een betonnen stoel'

Little Britain, seizoen 3

Te koop op www.bol.com, 35 euro

Dat Groot-Brittannië klein kan zijn, toont de komische televisieserie Little Britain. De moderne Brit teert nog altijd op een roemrucht verleden, en dat blijkt uit de waardige wijze waarop hij zijn leven leidt. Komieken David Walliams en Matt Lucas steken in de serie de draak met het moderne Groot-Brittannië, het land van slavenhandel en voetbalvandalisme. Als je naar Little Britain kijkt, gefilmd als een documentaire en met de voice-over van een ‘deskundige’, wemelt het er van de mensen met zware seksuele frustraties, vraatzucht of plasproblemen. Homo’s gaan er prat op dat ze gediscrimineerd worden en travestieten doen niets liever dan zich presenteren als Victoriaanse ‘ladies’. Mannelijke politici doen het allemaal met elkaar, en de knappe premier Michael (een type à la Tony Blair) kan de avances van zijn jaloerse assistent Sebastian maar met moeite weerstaan. Of zou hij ook van Sebastian gecharmeerd zijn? In het derde seizoen van Little Britain treden veel dezelfde personages op als in de eerste twee series. Lieve oude mevrouw Emery laat haar stevige plasstraal lopen als zij in de supermarkt een praatje aanknoopt met de buurvrouw en gehandicapte Andy laat zich de goede zorgen van zijn vriend Lou aanleunen terwijl hij eigenlijk niks mankeert. Het Thaise bruidje Ting Tong weet haar gefrustreerde man Dudley zijn huis uit te werken en begint in de treurige flat een Thais restaurant. Toch blijft Little Britain elke keer verrassen. (LvB)

2 Documentaire

Super Size Me

Canvas, 22.30-00.10u.

De Amerikaan Morgan Spurlock at 30 dagen lang drie keer per dag bij McDonald’s. Hij kwam elf kilo aan, had last van stemmingswisselingen en een leveraandoening. Na een tijdje raakte Spurlock zelfs verslaafd aan het junkfood. Spurlock wil inzicht geven in een groot Amerikaans probleem: vetzucht. De film riep in 2004, toen hij uitkwam, heftige reacties op. McDonald’s schrapte de supersized menu’s en omarmde de salades.

3 Reportage

Zero hour: Disaster at Chernobyl

Discovery, 22.00-23.00u.

Het is 26 april 1986, bijna half twee ’s nachts. In Tsjernobyl ontploft een kerncentrale, de ergste nucleaire ramp ooit. Hoe kon dit gebeuren? Zero hour gaat op onderzoek uit. Met behulp van verklaringen van ooggetuigen en tot nu toe onbekende feiten wordt het laatste uur voor de kernramp gereconstrueerd. Het ongeval wordt vanuit vier verschillende invalshoeken belicht.

4 Profiel

Profiel: Eli Asser

Ned. 2, 23.00-23.40u.

Tekstschrijver Eli Asser maakt op zijn 84ste een comeback mee van zijn geesteskind, ’t Schaep met de 5 Pooten. Voor KRO reden genoeg om vrienden en familie aan de tand te voelen over hun ervaringen met Asser. Onder meer Piet Römer en Loes Luca vertellen anekdotes over de bekende tekstschrijver. Maar ook de donkere kant van Assers leven krijgt aandacht, zo praten vrienden en familieleden over zijn oorlogsverleden.

5 Film

Sleepy Hollow

België 2, 20.50-22.30u., Tim Burton, 1999, VS/D

Tim Burton maakte in 1999 een film die zich afspeelt in 1799. Zo werden grappen mogelijk over de komst van een nieuwe eeuw. „The millennium is almost upon us”, roept Ichabod Crane (Johnny Depp) aan het begin van Sleepy Hollow, de verfilming van Washington Irvings The Legend of Sleepy Hollow uit 1819. Ichabod is een rationeel ingestelde speurder uit de grote stad die naar het plaatsje Sleepy Hollow wordt gestuurd om de zaak van de ‘headless horseman’ op te lossen. Deze seriemoordenaar heeft al drie mensen van hun hoofd ontdaan. Zoals altijd bij Burton is het uiterlijk van de film zeer verzorgd. De sets zijn fantasievol, baden in een onheilspellend, goudgeel licht en de sfeer is zeer gotisch. Er worden wat noten gekraakt over wetenschap versus bijgeloof, en de figuren zijn typisch buitenstaanders die hun plaatsje in de wereld moeten veroveren. (AW)

6 Zitten

Betonnen meubels voor buiten

www.net-echt.nl, stoel van 120 (l) x 80 (b) x 65 (d) kost 635 euro

Stoer, robuust, maar ook koud en zwaar. Iedereen die ooit een betonnen bank in zijn tuin heeft proberen te verplaatsen, weet het. Beton is hip en tegelijkertijd onhandig. Maar zoals vaak wordt er dan door iemand, ergens een oplossing bedacht. Zo ook voor deze prangende betonkwestie. De ontwerpers van het Net-echt collectief hebben een scala aan meubels gemaakt die de looks van beton hebben. Alleen dan nep. De meubels lijken goed op de echte exemplaren, compleet met afgesleten en afgebroken hoekjes. En met van die vage vochtplekken. De stoelen, banken, tafels van Net-echt zijn licht en makkelijk op te pakken en te verschuiven op je balkon. Wel zo veilig als je op drie hoog woont. Bovendien kan de bank gewoon in de winter buiten blijven staan. Wil je iets meer comfort, koop er dan de passende kussen bij. Toch minder koud. (JvG)

7 Spamrecycler

Ongewenste post wordt kunst

www.spamrecycler.com

Need gift for friends or girlfriend? Cheap and good Viagra! Spamberichten, wie krijgt ze niet. De meeste ongewenste post verdwijnt meteen in de virtuele prullenbak. Maar er bestaat ook een andere, originele manier om met je spam om te gaan. Door er kunst van te maken bijvoorbeeld. Het werkt simpel: je stuurt je spammails naar spam@spamrecycler.com en de spamrecycler stuurt je een link. Daarmee kun je het bericht bewerken. De tekst valt uiteen en de letters gaan dansen. Je bepaalt zelf de richting en kleur van hun dans. Zo maak je een uniek kunstwerk van je ongewenste post. Als je tevreden bent met het resultaat, klik je op stop. Het kunstwerk wordt per mail naar je verstuurd. Misschien haalt jouw kunststukje zelfs de tentoonstelling in het Centre of Art and Media Technologie in Karlsruhe, waar het Duitse EnBW, dat achter de spamrecycler zit, momenteel aan werkt. (LvdS)

Met bijdragen van Laura van Baars, Jessica van Geel, Leoni van de Schraaf en André Waardenburg

    • André Waardenburg
    • Jessica van Geel
    • Leoni van de Schraaf