Zwaarste files in 2006 bij Zoeterwoude

Het grootste fileknelpunt in 2006 was Zoeterwoude-Rijndijk op de A4 tussen Amsterdam en Delft. Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage van de Verkeersinformatiedienst (VID).

De resultaten staan haaks op de cijfers die de ANWB vorige week publiceerde. De grootste knelpunten lagen volgens de ANWB op de A27 (knooppunt Gorinchem, knooppunt Everdingen en brug Hagestein). Patrick Potgraven van de VID snapt die verschillen niet. „De gegevens waar de onderzoeken op gebaseerd zijn, komen van dezelfde bron, namelijk Rijkswaterstaat.”

De files bij Zoeterwoude-Rijndijk op de A4 tussen Amsterdam en Delft zijn volgens de VID te wijten aan de overgang van drie naar twee rijstroken, een zware verkeersstroom vanaf de toerit Hoogmade en hinder bij de brug over de Oude Rijn. Dit zorgde voor 1,8 miljoen verloren uren (het aantal uren dat alle automobilisten in de file doorbrachten) in het afgelopen jaar. Dat is 2,6 procent van de bijna 69 miljoen uren die in 2006 door files verloren gingen.

Knooppunt Coenplein op de A10 bij Amsterdam was het tweede grote fileknelpunt, gevolgd door de de aansluiting Hedel op de A2 tussen Utrecht en Den Bosch.

De VID heeft ook gekeken naar wegdelen. De A1 tussen Amsterdam en Amersfoort was het drukst. Het traject was goed voor 4,6 procent van alle filedruk (lengte maal duur van de files), gevolgd door de A2 tussen Utrecht en Den Bosch met 4,4 procent en de A12 tussen Den Haag en Utrecht met 4,1 procent.

De filedruk is in 2006 met 7,2 procent gestegen ten opzichte van 2005. Oorzaak hiervoor is groei van de mobiliteit. Ook dit jaar zal de filedruk volgens de VID toenemen. De maatregelen die het ministerie van Verkeer en Waterstaat neemt, hebben volgens de dienst nog weinig effect.

De filetop-50 van 2006 is te bekijken op www.vid.nl/top50.html