Zuidoosten Louisiana inclusief New Orleans daalt en drijft weg

Rotterdam. Het zuidoosten van de Amerikaanse staat Louisiana, inclusief New Orleans en de Mississippidelta, daalt en drijft bovendien weg van Noord-Amerika. Dat schrijven Roy Dokka en zijn collega`s in Geophysical Research Letters. De Amerikaanse geologen trekken die conclusie uit positiemetingen die sinds 1995 zijn verricht met het Global Positioning System (GPS). De metingen laten zien dat dit gebied elk jaar vijf millimeter daalt ten opzichte van het middelpunt van de aarde aarde en zeven millimeter ten opzichte van het gemiddelde (stijgende) zeeniveau. Daarnaast schuift het gebied elk jaar ruim twee millimeter zuidwaarts. Vroeger werd gedacht dat de daling door de olie- en gaswinning kwam. De onderzoekers tonen echter aan dat beide bewegingen optreden doordat het gebied op een zeven tot tien kilometer dik stuk aardkorst ligt dat van Noord-Amerika is afgebroken en zich verplaatst.