Villa voor bedreigde politici

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTB) heeft een villa in Wassenaar gekocht om bedreigde politici of andere ‘publieke personen’ onder te brengen. De staat heeft nu drie van zulke beveiligde woningen in Nederland.

Een woordvoerder van de NCTB bevestigt het bezit van deze drie beveiligde huizen, maar doet om veiligheidsredenen geen uitspraak over de locatie van de panden. Eerder kregen de ministers Donner (Justitie, CDA) en Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) kritiek omdat zij de bedreigde politici Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders, lange tijd hadden ondergebracht in respectievelijk een marinecomplex en een gevangeniscel op Kamp Zeist.

Over een woning in Den Haag waar ex-politica Hirsi Ali enige tijd heeft gewoond, loopt nog altijd een rechtszaak. Haar buren spanden die aan omdat zij gevaar zouden kunnen lopen door haar aanwezigheid. In eerste aanleg kregen zij gelijk maar inmiddels is de zaak door de Hoge raad terugverwezen naar het hof. Onvoldoende zou zijn meegewogen dat de staat verplicht is bepaalde personen te beveiligen.

Het Korps Landelijke Politie Diensten maakte vanmorgen bekend vorig jaar 399.000 uren te hebben besteed aan persoonsbeveiliging in verband met (terreur-) dreiging. In 2005 ging het om 110 personen, vorig jaar waren het er 145. Die stijging had vooral te maken met de Kamerverkiezingen.