Van Barneveld behaalt vijfde wereldtitel

Raymond van Barneveld, in het zwarte shirt, had dertien sets nodig om regerend wereldkampioen Phil Taylor van de profbond PDC te verslaan. Foto’s AP, ProShots darten ladbrokes.com finale 01-01-2007 raymond van barneveld blij met zijn overwinning HOLLAND ONLY
Raymond van Barneveld, in het zwarte shirt, had dertien sets nodig om regerend wereldkampioen Phil Taylor van de profbond PDC te verslaan. Foto’s AP, ProShots darten ladbrokes.com finale 01-01-2007 raymond van barneveld blij met zijn overwinning HOLLAND ONLY ACTION IMAGES

Darter Raymond van Barneveld heeft gisteravond zijn vijfde officieuze wereldtitel gewonnen. Na vier titels bij de British Darts Organisation (BDO) is hij nu de beste bij de Professional Darts Corporation (PDC).

In een zinderende best-of-thirteen-finale versloeg de Nederlander z’n Engelse rivaal, regerend wereldkampioen Phil Taylor, met 7-6.

Vanavond om zeven uur wordt Van Barneveld door de gemeente Den Haag gehuldigd, voor zijn eigen woning in de wijk Ypenburg.

Elf maanden nadat Van Barneveld de BDO verruilde voor de profbond PDC, mocht hij zich in Purfleet als kampioen laten kronen. Hij stapte destijds over om de confrontatie aan te kunnen gaan met Phil Taylor, bijgenaamd ‘The Power’. Beiden hadden elkaar voor die overstap al twaalf maal ontmoet; Taylor had tien van die ontmoetingen gewonnen. Na Van Barnevelds aansluiting bij de PDC waren de twee wereldtoppers elkaar zesmaal tegengekomen. Drie keer won de Engelsman, tweemaal won onze landgenoot; eenmaal werd de buit gedeeld.

Daardoor was er hoop op een goede afloop in het Nederlandse kamp toen de finale begon. Dat werd snel minder toen Taylor, die alle dertien WK’s van de PDC in de finale stond, simpelweg de eerste negen ‘legs’ op rij won en een 3-0 voorsprong nam in sets. Een vergelijking met de thriller in de tweede ronde tegen Colin Lloyd, waarin Van Barneveld ook eerst met 3-0 achter kwam, drong zich op. De Nederlander kwam tegen Taylor, net als tegen Lloyd, goed terug door twee sets op rij te winnen. Daarna vergrootte Taylor de voorsprong tot 4-2. Vervolgens wonnen beide finalisten ieder een set en bij de 5-3 stand die daaruit volgde kantelde de wedstrijd.

Van Barneveld gooide pas in de vierde set zijn eerste maximale score van 180 en zou dat in totaal 21 keer doen. Dat leidde tot een magistrale zegetocht die eerst de stand op 5-5 bracht. Taylor gaf zich niet zomaar gewonnen. Nadat Van Barneveld op 6-5 was gekomen, trok de Engelsman de stand weer gelijk.

De dertiende en laatste set bracht de beslissing, na elf legs. Van Barneveld had zijn zenuwen iets beter in bedwang dan Taylor. „Dit is zo waanzinnig mooi”, zei de nieuwe wereldkampioen. „Ik heb in deze finale laten zien dat ik de beste ben. Ik ben zo opgelucht, ik kan wel huilen van geluk!”

Van Barneveld, die met zijn overwinning 150.000 euro verdiende, vertelde na afloop tegenover het persbureau ANP dat hij zijn overwinning had voorzien. In de slotfase van het duel kreeg hij drie darts om 40 uit te gooien. De eerste van die drie vloog meteen in de dubbel 20. „Het gekke is, in 2007 word ik 40. Ik zat vanmiddag op m’n bed en kreeg een soort visioen. ‘Jij krijgt drie pijlen op 40 en die gooi je uit’. En ik deed het in de allerlaatste leg. Ik ben zo vreselijk blij. Taylor was de enige reden van mijn overstap [naar de PDC]. ik kon niet leven met het feit dat er iemand rondliep die beter was dan ik. Hij is nog steeds beter; zo lang aan de top, zo constant goed. Als Phil stopt, zal ik voor hem knielen. Hij verdient een standbeeld.”

    • Hans Willink