Tien keer levenslang in 2006, een record

In 2006 werden tien mensen tot levenslang veroordeeld.

Dat is één meer dan in 2005.

In 2006 heeft de rechter tien maal levenslang uitgesproken, de zwaarste straf die de strafwet kent. Het gebeurde in 2005 negen keer, wat ook al een record was. Opmerkelijk vorig jaar is dat in twee gevallen een door een rechtbank opgelegde, tijdelijke gevangenisstraf in hoger beroep is verhoogd tot levenslang.

Levenslang betekent in Nederland daadwerkelijk een celstraf tot de dood. Alleen gratie kan daar iets aan veranderen, maar dat is al twintig jaar niet meer verleend. Bij andere celstraffen hoeft de veroordeelde een derde van de straf niet uit te zitten.

De langstzittende ‘levenslanger’ is Hagenaar Koos H., in 1982 veroordeeld wegens seksueel misbruik van en moord op drie meisjes. In totaal zitten 33 mensen levenslang uit.

In december vorig jaar pleitte de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming ervoor levenslanggestraften enig perspectief te bieden. Als zij na jaren celstraf niet meer gevaarlijk blijken te zijn, zouden zij onder voorwaarden vrij kunnen komen, vindt de raad.

In februari werd de maximale tijdelijke straf verhoogd van twintig tot dertig jaar. Tot 1 februari van dit jaar hadden de rechters bij moord de keus tussen maximaal een tijdelijke celstraf van 20 jaar of levenslang. Tussen die twee straffen was een te groot gat, concludeerde de Tweede Kamer. Daarom werd de nieuwe straf van 30 jaar gecreëerd.

De rechter maakte van die nieuwe mogelijkheid één keer gebruik: Kremling S. (43) kreeg 25 jaar wegens moord op zijn ex-vriendin en poging tot moord op haar stiefvader. (ANP)