Teller Nys op 151

Veldrijder Sven Nys begon het nieuwe jaar zoals hij zondag het oude jaar was geëindigd, met een overwinning. Gisteren was de Belg in zijn woonplaats Baal de beste op zijn eigen jaarlijkse feestje, de Grote Prijs Sven Nys. De nummer twee, de Nederlander Lars Boom, kwam pas vijftien seconden na Nys binnen. Het was de twintigste overwinning van het seizoen voor de Belg.

Zondag behaalde de Raborenner in Diegem zijn zesde overwinning op rij in de Superprestige-cyclus. Hoewel hij kampte met de naweeën van een verkoudheid, bleef hij zijn landgenoten Bart Wellens en Kevin Pauwels voor. Nys behaalde zijn 150ste profzege. Richard Groenendaal was met een zesde plaats de beste Nederlander.

Nys en Wellens namen in de eerst ronde al afstand van de rest. Wellens probeerde wel weg te rijden bij zijn concurrent, maar zijn voorsprong werd nooit meer dan enkele seconden, laat staan dat Nys zich definitief liet afschudden. ‘De kannibaal uit Baal’ sloot in de slotfase weer aan bij Wellens en ging er alleen vandoor.

Hoewel het hem niet aan te zien was, bekende Nys dat hij het zwaar had gehad in zijn eerste cross na een week ziek in bed. „Het was echt kantje boord. Wellens reed in het begin te snel en ik wilde mezelf niet opblazen. Even gas terug nemen heeft me deugd gedaan. Ik had ook een mikpunt en toen ik bij hem kwam, wist ik dat ik een kans had. Het brandt als ik diep ga, maar slecht kan ik niet zijn. Anders win je hier niet.”

Nys (30) bleef nuchter na zijn zoveelste overwinning. „Ik ben ook niet meer de jongste. Als je een tijdje meegaat en veel wint dan kom je aan zulke cijfers. Nu wil ik goed herstellen voor het Belgische kampioenschap.” Hij verdedigt zondag bij de Belgische titelstrijd de kampioenstrui. (ANP)