Televisie Voorkeur

Paul van Vliet cabaretier Voordat de actualiteitenrubriek Netwerk overgaat tot de achtergronden bij het nieuws gesprekken met de drie bekende Nederlanders Marco Borsato, Stef Bos en Paul van Vliet (foto) over ‘Vrede op Aarde’. Ieder op hun eigen manier proberen ze daar hun steentje aan bij te dragen. Ned.2, 20.25-20.50u. Foto Willem ten Veldhuis
Paul van Vliet cabaretier Voordat de actualiteitenrubriek Netwerk overgaat tot de achtergronden bij het nieuws gesprekken met de drie bekende Nederlanders Marco Borsato, Stef Bos en Paul van Vliet (foto) over ‘Vrede op Aarde’. Ieder op hun eigen manier proberen ze daar hun steentje aan bij te dragen. Ned.2, 20.25-20.50u. Foto Willem ten Veldhuis Dijkstra bv.

actualiteiten

Nova. Onder meer een reportage over de voormalige scheepswerf Van der Giessen-de Noord in Krimpen aan den IJssel die in 2003 werd gesloten wegens gebrek aan orders. Door het aantrekken van de economie is de werf onder een nieuwe naam opnieuw opengegaan en werken er nu meer mensen dan bij de sluiting. Met gesprekken met mensen die in 2003 werden ontslagen en er nu weer werken. Verder aandacht voor de voortgang in de kabinetsformatie. Ned.2, 22.30-23.00u.

documentaire

Last peasants. Over het leven van arme boeren op het Roemeense platteland en de lokroep van het rijke Westen. Een film over dromen, ontworteling en een groeiende generatiekloof in een achtergebleven stukje Europa, en over een eeuwenoude boerencultuur die oorlogen en revoluties overleefde, maar nu bedreigd wordt door de economische wetmatigheden van het globalisme. België 2 (Canvas), 20.50-21.45u.

Seconds from disaster: Space shuttle Columbia. Tijdens de terugkeer in de dampkring spat in februari 2003 de shuttle Columbia uit elkaar na een succesvolle ruimtemissie van zestien dagen. De zeven bemanningsleden komen om. National Geographic, 21.30-22.30u.

Dossier 2300: Het hondsdolle meisje. Over een Amerikaans tienermeisje dat werd aangevallen en gebeten door hondsdolle vleermuizen. Ze raakte besmet en overleefde dit wonder boven wonder. RTL4, 22.55-0.20u.

Building the biggest: Great rollercoaster race. Drie pretparken gaan de strijd met elkaar aan en zetten miljoenen op het spel om de grootste houten achtbaan ter wereld op te bouwen. Discovery, 23.00-24.00u.

praatprogramma

Het elfde uur. Gesprekken met onder anderen kardinaal Simonis en PvdA-senator Ed van Thijn. Simonis vertelt over de rol van religie in 2007 en Van Thijn gaat in op mogelijke breekpunten tussen CDA, ChristenUnie en PvdA in formatie. Ned.2, 21.20-22.00u.

informatief

Jean-Michel Cousteau: Voyage to Kure. Het team van Jean-Michel Cousteau vaart uit voor een expeditie naar Kure, een van de meest afgelegen eilanden ter wereld. National Geographic, 19.00-20.00u.

Megastructures: Autobahn. Kijk naar de geschiedenis, techniek en mythen rond de Duitse autobahn, een van de weinige plekken waar aspirant-coureurs op topsnelheid hun racewagens kunnen uitproberen. National Geographic, 20.00-21.00u.

Expedition Borneo. Serie over een expeditie naar het eiland Borneo. De vochtigheid en de parasieten beginnen hun tol te eisen bij het onderzoeksteam als ze op zoek gaan naar olifanten. BBC1, 20.00-20.30u.

West coast otters. Een vrouwtjesotter aan de westkust van Schotland verliest haar jong geen moment uit het oog. BBC2, 20.50-21.00u.

LLinke Soep. In deze aflevering aandacht voor de grootte van de ‘mondiale voetafdruk’ – de ruimte in hectares die een persoon gebruikt om te leven – van een miljonair en die van een hele voetbalvereniging. Ook een krokettentest en een reportage over het Limburgse plaatsje Schinnen dat de lelijkst verlichte plek van Nederland is. Tijdens de langste nacht van het jaar – op 21 december – maakten de Stichting Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties dit in Schinnen bekend. Ned.3, 21.00-21.30u.

When we were scouts. Uitzending ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van Scouting, ooit opgericht door Baden-Powell. Britse ‘celebrities’ die ooit welp, verkenner of gids waren, kijken of ze hun vaardigheden nog niet verloren zijn. BBC2, 21.00-22.00u.

Colosseum - Rome’s Arena of death. Deels gedramatiseerde documentaire over het waargebeurde verhaal van Verus, die zichzelf opwerkte van slaaf tot succesvol gladiator. SBS 6, 23.50-0.50u.,onderbroken door reclame.

amusement

Mark Lawson talks to Bill Oddie. Interview met humorist en natuurliefhebber Bill Oddie. BBC2, 1.00-2.00u.

kunst

Meesterwerken: De volkstelling in Bethlehem. Aflevering in een serie over hoogtepunten uit de kunsthistorie. Een zoektocht naar het verhaal achter het schilderij De volkstelling in Bethlehem van Pieter Brueghel. Het schilderij zou namelijk impliciete kritiek bevatten op de Spaanse economische en politieke repressie in de Nederlanden. België 2 (Canvas), 23.30-0.25u.