‘Stroomstoot voor ontsnapte tbs’er’

Tbs’ers moeten via een enkelband kleine stroomstoten toegediend krijgen, als ze proberen te ontsnappen. Het ministerie van Justitie en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) werken aan het ontwikkelen van zo’n enkelband. Dat heeft hoofdcommissaris P. van Zunderd vanmorgen gezegd op de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst van het KLPD in Driebergen.

Volgens een woordvoerder van de KLPD gaat het om „stroomstootjes die sterk genoeg zijn om spieren in het been tijdelijk te verlammen”. Ze leveren geen gezondheidsschade op voor de drager, zegt de woordvoerder.

Justitie werkt ook aan verbetering van enkelbanden met GPS-techniek, waarmee mensen op afstand gevolgd kunnen worden. Vorig jaar concludeerde het ministerie van Justitie nog dat deze techniek nauwelijks effectief zal zijn. Delinquenten zouden de band op verschillende manieren onschadelijk kunnen maken, bijvoorbeeld door er aluminiumfolie om heen te wikkelen. Maar volgens Van Zunderd heeft de techniek sindsdien niet stil gestaan. Hij denkt dat de nieuwe technieken al dit jaar ingezet kunnen worden.

Een speciaal team van de KLPD dat zich richt op ontsnapte delinquenten en tbs’ers kwam vorig jaar 112 keer in actie, werd vanochtend bekendgemaakt. In 38 van die gevallen ging het om het ontsnapte tbs’ers.