Strijdwijze Mario Been ook succesvol tegen Ajax

NEC 2 Ajax 2

Ruststand 0-0. 62. Perez 0-1, 76. Denneboom 1-1, 78. Wisgerhof 2-1, 80. Gabri2-2. Scheidsrechter: Luinge. Toeschouwers: 12.500.

Nijmegen, 2 jan. - Henk ten Cate wilde 2006 „in stijl” afsluiten en dat gebeurde ook. Zij het niet zoals de trainer van Ajax dat had bedoeld. Want in de Goffert kreeg de terugval van de afgelopen maanden een vervolg. Met het gelijkspel tegen NEC leverde de Amsterdamse ploeg weer twee punten in ten opzichte van koploper PSV. Waarmee de deelname aan de play-offs een flinke stap dichterbij kwam.

Dit keer kreeg NEC de gelegenheid zich na een achterstand terug te vechten. Na een moeilijk begin lijkt trainer Mario Been zijn stempel te drukken op het Nijmeegse voetbalbolwerk. Hij schroomt niet ploegen die hij hoger inschat met een Italiaanse aanpak te bestrijden. Dat had succes tegen AZ (0-0) en Feyenoord (4-1). Been liet zijn team zich net als tegen AZ ingraven voor het doel. In balbezit speelt NEC dan toch met drie spitsen. De balvaste Romano Denneboom, loopwonder Brett Holman en afmaker Andrzej Niedzielan mogen gaan en staan waar ze willen, als bij balverlies maar twee van hen zich laten afzakken naar de verdedigende stellingen. Dat vereist discipline, inzicht en kracht. Er stonden echter nooit te veel spelers voor de bal. „Voetbal is kijken”, aldus Been. „Wie is waar? Die drie aanvallers moeten daar voortdurend op letten. Ze mogen van positie wisselen, maar moeten toch hun taak uitvoeren. NEC was gewend met twee spitsen te spelen en een ruit op het middenveld. Het heeft even geduurd voordat we dit systeem onder de knie kregen.”

Been drong afgelopen zomer bij zijn komst aan op het contracteren van Holman, die hij kende uit zijn succesvolle periode bij Excelsior. De Australiër past perfect in het concept. Als alle spelers in de omschakeling van aanval naar verdediging (of andersom) kapot zitten, geeft hij extra gas. Been ziet nog veel rek in de ploeg. „Op mijn verzoek zijn zeven spelers gehaald. Jonge voetballers, zoals Dominique Kivuvu, Mark Otten, Paul Jans, Ferne Snoyl en Holman. Er was geen geld om gevestigde namen aan te trekken. We staan elfde, ik wil ergens tussen de negende en veertiende plaats eindigen.”

Tegen het onmachtige Ajax zorgde NEC met zijn defensieve strijdwijze een uur lang voor een oersaaie wedstrijd. Maar het spaarde in die tijd krachten om in de beslissende fase terug te slaan. Ten Cate haalde de hopeloos falende Klaas Jan Huntelaar van het veld en posteerde de van een schorsing teruggekeerde Kenneth Perez in de spits. De Deen sloeg kort daarna toe. Maar Denneboom (met een prachtige volley) en Wisgerhof (kopbal uit een vrije trap van Niedzielan) zetten NEC in twee minuten op voorsprong. Direct na de gelijkmaker (1-1) haalde de boze Ten Cate Sneijder naar de kant. Die had voorafgaand aan het doelpunt tussen drie NEC-spelers bij de middenlijn balverlies geleden. „Wesley heeft voldoende ervaring om dit soort fouten niet te maken”, bromde Ten Cate. Hij zag zijn spelers ook verkeerd dekken. Gabri redde met een kopbal nog een punt voor Ajax na een voorzet van Tom de Mul. De Belg had in de basisopstelling plaats moeten maken voor Perez en deed als invaller verder vrijwel alles verkeerd.

Been koesterde het punt en gaf aan dat Ajax veel individuele kwaliteit bezit. Dat moet voor Ten Cate, die nog geen geoliede machine heeft, een pijnlijke opmerking zijn geweest. Gezien de vorm van Ajax had Been op het middenveld wellicht met Edgar Barreto kunnen beginnen in plaats van verdediger Patrick Pothuizen. Been: „Misschien hebben we wel te veel opgekeken tegen het grote Ajax.”

    • Erik Oudshoorn