Sneltoets

Het sneltoetsenboek kost 15 euro. Meer op nrc.nl/hebben. Toetsenbord als geoliede machine
Het sneltoetsenboek kost 15 euro. Meer op nrc.nl/hebben. Toetsenbord als geoliede machine

Een goed voornemen voor frequente en fervente computergebruikers: dit jaar meer gebruik maken van sneltoetsen op je keyboard. Dat scheelt een hele rits onnodige muisbewegingen en kan dus uiteindelijk rsi – bijvoorbeeld in de vorm van een muisarm – helpen voorkomen. Het boekje Tilbert Schulte, Sneller met het Toetsenbord kan uitkomst bieden. In vier uur tijd heb je de slag al te pakken, belooft de auteur.

Photoshop, Firefox, Outlook, Word of Excel, you name it en er zijn tijdbesparende sneltoetsen voor te vinden. Om sneller te werken op een toetsenbord moet je dit huismijtenparadijsje eigenlijk regelmatig schoonmaken. Gewoon even met de rand op de tafel kloppen, zodat de ontbijtresten van de afgelopen maand weer te voorschijn komen. Nog beter is het om de toetsen er af wippen en na het schoonmaken een drupje naaimachineolie op de bewegende delen te gooien.

Het sneltoetsenboek kost 15 euro. Meer op nrc.nl/hebben.