Sms-record tijdens oud en nieuw

Nederlanders hebben rond de jaarwisseling, traditioneel de drukste tijd van het jaar voor telecombedrijven, opnieuw meer sms’jes gestuurd dan tijdens vorige jaarwisselingen. Telecomproviders Vodafone en KPN meldden forse stijgingen. Van 22.00 tot 04.00 uur werden er bij Vodafone 17,5 miljoen sms’jes verstuurd, ruim 70 procent meer dan vorig jaar (10 miljoen).

Bij KPN gingen er in dezelfde periode bijna 10 miljoen tekstberichten uit, bijna 30 procent meer dan een jaar eerder.

De klanten van Telfort verstuurden tussen 22.00 en 02.00 uur bijna 1,5 miljoen beste wensen met hun gsm. Vorig jaar waren dat er nog iets meer dan 1,2 miljoen, meldde het telecombedrijf.

In de uren rond de jaarwisseling spraken KPN-bellers in totaal 7 miljoen mobiele belminuten vol, 16 procent meer dan vorig jaar. De gesprekken duurden gemiddeld een tot anderhalve minuut. Vodafone-klanten pakten in totaal 6,5 miljoen keer hun gsm om iemand te bellen.

Door de drukte raakten de netwerken rond middernacht af en toe overbezet. Daarom konden sms’jes af en toe niet direct verzonden worden en konden telefoongesprekken soms niet tot stand worden gebracht.

In België is sms’en nog populairder dan in Nederland – zeker tijdens oud en nieuw. In totaal verzonden de Belgen 46,2 miljoen tekstberichtjes met de beste wensen naar vrienden en familie. Dat is een gemiddelde van 4,5 bericht per inwoner. De Belgische telecombedrijven lieten maandag weten dat ze gerekend hadden op 35 miljoen tekstberichten. Vorig jaar stuurden de Belgen tijdens de jaarwisseling 29 miljoen sms’jes naar elkaar.