Rock-’n-roll redding van The Riplets

In de nieuwe bezetting zijn The Riplets onstuitbaar.

„We wilden terug naar het uitgangspunt: punkrock zoals de Ramones die speelden.”

Opname van de videoclip bij het nummer Love you rock ‘n’ roll. Links Ryanne Riot, rechts Janneke Riplet, achter drumster Valesca Riplet. www.riplets.com www.ellebandita.com
Opname van de videoclip bij het nummer Love you rock ‘n’ roll. Links Ryanne Riot, rechts Janneke Riplet, achter drumster Valesca Riplet. www.riplets.com www.ellebandita.com

Meidenrockgroep The Riplets uit Rotterdam onderging in het afgelopen jaar een spectaculaire metamorfose. Van traditionele punkrockers met een orgeltje en schattige duivelspakjes veranderden ze in een explosief powertrio dat zijn weerga niet kent. Gitariste Ryanne Riot (ex-Bad Candy en ook actief als de solo-act Elle Bandita) is een Keith Richards, een Johnny Ramone en een Eddie van Halen in één onstuitbaar vrouwenlichaam. Bassiste/zangeres Janneke en drumster Valesca zijn er in de nieuwe bezetting enorm veel beter door gaan spelen. Ze denderen over het podium. Wie The Riplets niet gezien heeft mist de beste rock-’n-rollband van Nederland.

Elle Bandita en The Riplets maken behoorlijk verschillende muziek. Zijn die twee gemakkelijk te combineren?

Ryanne Riot: „Ja, juist door de afwisseling. Om de week treden we op met The Riplets, de rest van de tijd besteed ik normaal gesproken aan Elle Bandita. Ze heeft nu even pauze, want ik werk aan een nieuw repertoire. Maar de Riplets gaan altijd door, want als band willen we alleen maar rocken, rocken, rocken.”

Heb je Eddie van Halen bestudeerd om zo’n goeie gitarist te worden?

„Nee joh. Ik kende alleen maar Beat it van Michael Jackson. Die gitaarriff vond ik te gek en dat wilde ik na doen. Pas later hoorde ik dat het door Eddie van Halen gespeeld was. Op de muziekschool heb ik er nog wat gitaarriffjes bijgeleerd, maar dat schoot niet op. Ik wilde het podium op. Daar leer je uiteindelijk het meeste van.”

Riplets en Ryanne, een huwelijk dat in de hemel werd gesloten?

Janneke Riplet: „We zagen haar optreden met Bad Candy, op een festival. Ik was meteen een groupie van haar. Ze speelde fantastisch. Toen we elkaar spraken, klikte het meteen. The Riplets waren toen al een beetje uitgekeken op die schattige meidengroepsound. We wilden weer terug naar het uitgangspunt, punkrock zoals de Ramones die speelden. Of Danko Jones, ons andere grote voorbeeld. Vroeger maakte we verkleedpartijtjes van optredens: ik stond op een gegeven moment in een bijenpakje op het podium, compleet met een gestreept kapje! Dat doen we nu niet meer, we hebben het niet meer nodig. Ryanne heeft ervoor gezorgd dat we veel meer zijn gaan knallen als band.”

Jullie brachten dit jaar alleen de vinylsingle ‘Love you rock ’n’ roll’ uit. Wanneer komt er een album?

„We willen hoe dan ook onafhankelijk blijven, onze muziek niet uit handen geven aan een muziekuitgever of een platenmaatschappij. Dat is lastig, want voordat we de studio in kunnen moeten we daar zelf voor sparen. We doen alles low-budget, hier in onze oefenruimte. Nieuwe nummers schrijven is geen probleem, want die rollen er de laatste tijd in hoog tempo uit.”

Moeten jullie je harder bewijzen dan een jongensband?

Janneke: „Die druk hebben we altijd gevoeld, dat je als meidenband sneller wordt afgerekend op fouten. Als we dan eens een toffe show hadden gespeeld, was het altijd omdát we een meidenband waren. Omdat we er zo leuk uit zagen. Tegenwoordig sta ik wat zekerder in mijn schoenen. We zijn goed omdat we goeie liedjes hebben, nergens anders om.”

Ryanne: „Als je goed speelt, zoeken mensen redenen om je af te kraken. Als je slecht speelt zeggen ze: ‘Zie je wel, wijven kunnen niet rocken!’ Er zitten hoe dan ook te weinig vrouwen in bands.”

Klopt het dat de meeste van jullie nummers over de rock-’n-roll zelf gaan, met het woord ‘rock’ altijd prominent in de tekst?

Janneke: „We zijn niet van die geoefende tekstschrijvers, dus schrijven we over de dingen die ons het meest na aan het hart liggen. Muziek en de liefde, bier drinken en uitgaan. Een leven zonder muziek kan ik me niet voorstellen. Rock-’n-roll is onze redding; het enige wat we doen willen. Dat we er ook nog een baan naast hebben is een noodzakelijk kwaad.”

www.riplets.com www.ellebandita.com

Rectificatie / Gerectificeerd

In het foto-onderschrift bij het artikel Rock-'n'-roll redding van The Riplets (2 januari, pagina 26) ontbrak de naam van de fotograaf. De foto werd gemaakt door Daniel Baggerman.

    • Jan Vollaard