Quiche met gehakt

Voor een ronde ovenschaal van 22- 23 cm: 250 gram wilde spinazie, gewassen 125 gram rundergehakt 2 eetlepels olijfolie extra vergine 2 sjalotjes, gepeld en fijngesneden 1 eetlepel fijngesneden peterseliesteeltjes zout en versgemalen zwarte peper 4 velletjes bladerdeeg (diepvries) 2 eieren125 ml slagroom 100 gram grof geraspte provolone (of neem Hollandse geitenkaas)

Het is jammer dat in Nederland geen verpakt, vers en reeds uitgerold deeg wordt verkocht. Het was even verkrijgbaar maar verdween alras wegens gebrek aan belangstelling. Jammer! Franse supermarkten verkopen dergelijk deeg in verschillende soorten, te weten: zoet taartdeeg, bladerdeeg en hartig kruimeldeeg zonder ei (pâte brisée). Je neemt het van een rol af en legt het zo in een vorm: past altijd! Quiche behoort met pâte brisée te worden gemaakt. Wie geen tijd heeft zelf deeg te maken, neemt diepvries velletjes bladerdeeg; die zijn beter dan de smakeloze diepgevroren velletjes hartig deeg. Bereiding: Verwarm de oven voor op 200. Snijd de wortelaanzet van de spinazie weg en doe de groente met aanhangend water in een hapjespan. Breng op hoog vuur in gesloten pan aan de kook en laat in 2-3 minuten slinken. Afgieten, vocht eruit drukken en middelfijn hakken. Verhit de olie in een bakpan en fruit hierin de helft van de sjalot op vrij laag vuur tot de snippers zacht worden. Doe het gehakt erbij en bak dit al roerend op iets hoger vuur tot het halfgaar is. Breng op smaak met zout en peper en schep alles met een schuimspaan over in een kom. Fruit in het achtergebleven bakvet de resterende sjalot tot de snippers zacht worden, roer de spinazie erdoor en laat deze al roerend kort moren op laag vuur; breng op smaak met zout. Draai het vuur uit onder de pan. Bekleed de ovenschaal met velletjes bevroren bladerdeeg, knip overhangend deeg weg en vul hiermee de openvallende plekjes in de vorm; druk de randen goed tegen elkaar aan. Spreid het gehakt uit over de deegbodem en vervolgens de spinazie. Klop de eieren los samen met de room en giet dit over gehakt en spinazie in de vorm. Bestrooi het geheel met de geraspte kaas. Bak de quiche 30 minuten in de hete oven. Voldoende voor 4-5 personen als voorgerecht of 2-3 personen als hoofdgerecht.

Florine Boucher

Morgen: Bijenpoppen en patat

    • Florine Boucher