Protesten om optreden politie bij moorden India

India is in de ban van een ongekende serie kindermoorden in Noida, een satellietstad van New Delhi. De politie heeft in een wijk van deze stad na vier dagen zoeken zeventien schedels, vermoedelijk van kinderen, gevonden en houdt rekening met nog meer slachtoffers.

Afgelopen vrijdag en zaterdag arresteerde de politie twee verdachten, een zakenman en zijn huishoudelijke hulp. De laatste heeft bekend zes kinderen met leeftijden variërend van vijf tot elf jaar te hebben vermoord. Hij lokte de kinderen met snoep en chocola naar het huis van zijn baas. De slachtoffers zouden voordat ze werden omgebracht ook seksueel zijn misbruikt. De schedels en andere lichaamsdelen in ontbonden toestand werden gevonden in de riolering achter het huis van de zakenman.

Onder de buurtbewoners heerst grote boosheid over het optreden van de politie. In de wijk waar de lichaamsdelen zijn gevonden zijn sinds twee jaar officieel twintig kinderen vermist. Officieus zou het aantal vermisten inclusief enkele vrouwen zelfs meer dan dertig bedragen, maar de politie heeft volgens inwoners van de wijk geweigerd een aantal aangiftes te registeren. Ouders van vermiste kinderen hebben de lichamen geïdentificeerd aan de hand van kleding. Ondanks het grote aantal vermiste personen zou de politie nooit echt werk hebben gemaakt van de aangiftes.

Het moordschandaal leidde gisteren tot rellen, waarbij woedende buurtbewoners slaags raakten met de politie. Die moest ingrijpen nadat buurtbewoners hadden geprobeerd het huis van de buurman van de verdachte zakenman te bestormen. De buurman, een arts, maakt deel uit van het onderzoek naar de seriemoorden. Volgens de politie hebben de moorden mogelijk te maken met handel in menselijke organen. Een huiszoeking heeft vooralsnog niets opgeleverd.

De deelstaatregering van Uttar Pradesh heeft inmiddels een speciaal comité opgericht dat de moorden en het optreden van de politie moet onderzoeken.