Op valreep akkoord Minsk en Moskou over gas

Op de valreep hebben Rusland en Wit-Rusland zondag een akkoord bereikt over de prijs die Wit-Rusland voor Russisch gas gaat betalen. Rusland had gedreigd de gasleveranties met ingang van gisteren te staken als het akkoord was uitgebleven. Twee minuten voordat het ultimatum om middernacht zou ingaan zwichtten de Wit-Russische onderhandelaars.

Het akkoord voorziet in een prijsverhoging van Russisch gas van 47 dollar naar 100 dollar per duizend kubieke meter – iets minder dan de 105 dollar die gasleverancier Gazprom eind vorige week eiste. In eerste instantie had Gazprom tweehonderd dollar per duizend kubieke meter gas geëist.

De Wit-Russen betalen Gazprom het komend jaar in totaal 2,1 miljard dollar, tegen één miljard in het afgelopen jaar.

Daarnaast verkoopt Wit-Rusland de helft van zijn staatsgastransporteur Beltransgaz aan Gazprom. Daarvoor betaalt Gazprom de Wit-Russen de komende vier jaar 2,5 miljard dollar.

De regering van Wit-Rusland weigerde aanvankelijk zowel de verdubbeling van de gasprijs als de verkoop van de helft van Beltransgaz te accepteren. Gazprom verdubbelt ook de tarieven voor gasdoorvoer van Rusland naar West-Europa.

Na de ondertekening van het akkoord uitten Wit-Russische woordvoerders zich uiterst teleurgesteld. Ze beschreven de Russische voorwaarden als „uiterst ongelukkig” en de omstandigheden waarin de onderhandelingen hadden plaatsgevonden als „zwaar”. Wit-Rusland en Rusland betichtten elkaar vorige week van chantage in het conflict om de gasprijs.

Ondanks de prijsverdubbeling betaalt Wit-Rusland Gazprom nog beduidend minder dan andere vroegere Sovjet-republieken. In de loop van vorig jaar verhoogde Gazprom de prijs voor gas voor Oekraïne tot 130 dollar per duizend kubieke meter, Moldavië moest 170 dollar gaan betalen en Georgië 235 dollar.

West-Europa betaalt meer dan 250 dollar per duizend kubieke meter Russisch gas.

Het late akkoord wendt voor West-Europa het gevaar van een onderbreking van de leveranties van Russisch gas af. Rond vijf procent van al het gas voor West-Europa wordt doorgevoerd via Wit-Rusland. (AFP, AP, Reuters)